Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,220.90
ETH/USDT
3,567.20
BTC/USDT
70,868.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Suça sürüklenen çocuklar için yeni düzenlemeler geliyor

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan kanun tasarısı taslağından derlenen bilgilere göre, suça sürüklenen çocuklarla ilgili yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

23.09.2016 - Güncelleme : 23.09.2016
Suça sürüklenen çocuklar için yeni düzenlemeler geliyor

Ankara

ANKARA-Kemal Karadağ

AA muhabirinin, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan, çeşitli düzenlemeleri içeren ve Başbakanlığa gönderilen kanun tasarısı taslağından derlediği bilgilere göre, suça sürüklenen çocuklarla ilgili yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.

Tasarı taslağının yasalaşmasıyla, Çocuk Koruma Kanunu'nun 19'uncu maddesinde yer alan kamu davasının açılmasının ertelenmesinde yeni düzenleme yapılacak.

Aynı tasarı taslağıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 171'inci maddesinde yer alan "Cumhuriyet savcısı, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup, üst sınırı bir yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasının 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verebilir." hükmünde değişiklik yapılacak.

Böylece, bir yıllık sınır 2 yıla çıkarılarak, 2 yıla kadar hapis cezalarını gerektiren suçlar da kapsama alınacak. Ancak bu hükümde suça sürüklenen çocuklar lehine kapsam genişletilecek.

Suça sürüklenen çocuklar hakkında, 5 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlara ilişkin kamu davasının açılmasının ertelenmesine hükmedilebilecek.

"Eşitlik" çocuklar lehine bozulacak

Bu düzenlemeyle uygulamada adil sonuçlar doğurmadığı görülen yetişkinlerle çocuklar arasındaki mevcut "eşitlik", çocuklar lehine bozulacak. Böylece, suça sürüklenen çocukların mümkün olduğunca az seviyede cezai müdahaleye maruz kalmaları sağlanacak.

Öte yandan hükmün açıklanmasının geri bırakılması da suça sürüklenen çocuklar bakımından yeniden düzenlenecek.

Ceza yargılaması yapılan çocukların daha fazla lekelenmelerinin, mağdur edilmelerinin ve suçlu duruma gelmelerinin önlenebilmesi için Çocuk Koruma Kanunu'nun 23'üncü maddesinde düzenleme yapılacak. Değişiklikle, 15 yaşını doldurmamış çocuklar hakkında yapılan yargılama sonunda hükmolunan üç yıl veya daha az süreli hapis ya da adli para cezaları bakımından mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecek.

Böylece iki yıla kadar hapis ya da adli para cezasını gerektiren suç sınırı çocuklar lehine bir yıl daha genişletilecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.