Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,213.84
ETH/USDT
3,606.70
BTC/USDT
71,441.00
BIST 100
9,036.39
Gündem

'Tarihten bugüne Rusya ihlal karnesi' raporu tanıtıldı

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezince hazırlanan "Tarihten bugüne Rusya ihlal karnesi" raporunda, Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarının yüzde 90'ının sivillere, yüzde 10'unun DAEŞ'e yönelik olduğu bildirildi.

02.02.2016 - Güncelleme : 02.02.2016
'Tarihten bugüne Rusya ihlal karnesi' raporu tanıtıldı Fotoğraf: AA/Beha El Halebi

İSTANBUL

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezince (UHİM) hazırlanan "Tarihten bugüne Rusya ihlal karnesi" raporu basına tanıtıldı.

UHİM Hukuk İşleri Direktörü Mustafa Demiral, Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana dünya siyasetinde belirleyici bir aktör olarak yer alma hedefini sürdürdüğünü anlattı.

Başta Çeçenistan işgali olmak üzere Kırım'ın ilhak edilmesi, Ukrayna ve Gürcistan gibi komşu ülkelere karşı yürütülen politikalar, Suriye iç savaşında takınılan tavır ve benzeri uygulamaların, Rusya'nın söz konusu hedef doğrultusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair fikir verdiğini belirten Demiral, raporun, Rusya'nın dünya üzerindeki politikalarının sonuçlarını ortaya koymayı hedeflediğini söyledi.

Rusya'nın 2008'de Gürcistan, 2014'te ise Ukrayna ve Kırım'da katı bir politika izlediğini belirten Demiral, "İç savaşın başından bu yana açık destek verdiği Esed rejiminin devamı için Suriye'de hava operasyonları düzenlemeye başlamıştır. 2015 yılı ekim ayından bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda, her ne kadar silahlı unsurların hedef alındığı söylense de binlerce sivil Suriyeli yaşamını yitirmiştir. Rusya'nın operasyonlarının yüzde 90'ı sivillere, yüzde 10'u ise DAEŞ'e yönelik olmuştur" dedi.

Esed rejiminin, 2011'den bu yana yaşanan süreçte en büyük destekçisinin Rusya olduğu belirtilen raporda, Rusya'nın, Esed yönetiminin diğer destekçileri İran ve Çin'le Suriye'deki iç savaşta yüz binlerce sivilin yaşamını yitirmesinin baş sorumluları arasında yer aldığı kaydedildi.

Muhabir: Emin İleri

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın