Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,548.20
BTC/USDT
70,399.00
BIST 100
9,093.81
Gündem

TBMM Başkanı İsmail Kahraman: Tıkıldıkları inlerinde cezalarını çekmeyi bekliyorlar

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller, tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar." dedi.

27.09.2016 - Güncelleme : 27.09.2016
TBMM Başkanı İsmail Kahraman: Tıkıldıkları inlerinde cezalarını çekmeyi bekliyorlar

TBMM

TBMM Başkanı Kahraman, "Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller, tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar. Yaşadığımız olağanüstü olay, bizlere çok şey öğretti. Ülke olarak demokrasi, bağımsızlık ve hürriyetin değerini, uğradığımız hain saldırı ile bir kez daha anladık. Bu hain ve acımasız komplonun bir daha yaşanmaması için alınan tedbirlerin, aynı kararlılıkla yürütüleceğine duyduğum inancı sizlerle paylaşmak istiyor ve aziz milletimize geçmiş olsun diyorum." dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, TBMM Tören Salonunda 26. Dönem 1. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı düzenleyerek, Meclisin çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Çalışmaların uzaması nedeniyle 1 Temmuz'da alınamayan tatil kararının, FETÖ'nün darbe girişimi neticesinde daha da geciktiğini hatırlatan Kahraman, 26. dönem birinci yasama yılı çalışmalarının 19 Ağustos'ta tamamlandığını anımsattı.

Bu yılın, milletin ve devletin şanlı tarihinde ayrı ve özel bir yere sahip olacağına işaret eden Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde her şeyin tabii akışında seyrettiği bir dönemde hain bir tertibe, içimizden bir suikaste maruz kaldık. Gözbebeğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış, asker üniforması giymiş Pensilvanya merkezli kan emici teröristlerin ve hainlerin, emperyalistlerin kirli emellerini gerçekleştirmek gayesiyle giriştikleri darbe girişimi sebebiyle hepimiz olağanüstü günlerden geçtik. Çok şükür, devletimiz dimdik ayakta. Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller ise tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar. Yaşadığımız olağanüstü olay bizlere çok şey öğretti. Ülke olarak demokrasi, bağımsızlık ve hürriyetin değerini uğradığımız hain saldırı ile bir kez daha anladık. Bu hain ve acımasız komplonun bir daha yaşanmaması için alınan tedbirlerin aynı kararlılıkla yürütüleceğine duyduğum inancı sizlerle paylaşmak istiyor ve aziz milletimize geçmiş olsun diyorum."

"Anayasa Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir"

Kahraman, TBMM'nin anayasanın verdiği yetkiler çerçevesinde yasama ve denetim faaliyetlerini yürüttüğünü söyledi. Meclisin temsil ve yönetim görevlerinin de bulunduğunu, tüm çalışmaların şeffaf bir şekilde takip edilebildiğini belirten Kahraman, egemenliğin silahlı bir güç veya gruba değil, millete ait olduğu ilkesinin demokrasinin temelini oluşturduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin 2015 yılında iki seçim geçirdiğini, 26. dönem birinci yasama yılının ise 17 Kasım 2015 tarihinde başladığını dile getiren Kahraman, bu yılın çok yoğun geçtiğini bildirdi. 

Bu dönemde en önemli faaliyetlerden birinin Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarını yeniden başlatmak olduğuna dikkati çeken Kahraman, şu değerlendirmede bulundu:

"24'üncü Dönemde 19 Ekim 2011’de başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları 25 ay sürmüş ancak herhangi bir uzlaşma sağlanamadan sona ermiştir. İçinde bulunduğumuz 26'ncı dönemde Meclisimizde grubu bulunan dört siyasi partimizin de katılımı ile yeniden bir Anayasa Mutabakat Komisyonu oluşturuldu. Partilerin eşit sayıda temsilci ile katıldığı 12 üyeli bu komisyon ilk toplantısını 4 Şubat tarihinde yaptı. Yapılan üç toplantıda esasa girilemeden, komisyonun ismi üzerinde mutabakat sağlanamadığından ve ortak bir zeminde mutabakat imkanı görülemediğinden, 16 Şubat tarihinde bu çalışma da sona erdi. İnancım ve temennim odur ki Meclisimiz bu dönemde yeni bir anayasa yapacak ve siyasi tarihimizde mümtaz bir yer edinecektir."

Mevcut 1982 Anayasası'nda 18 ayrı tarihte değişiklikler yapıldığını, 196 maddeden oluşan anayasanın, 114 ayrı değişikliğe uğradığını ve yüzde 43'ünün değiştiğini vurgulayan Kahraman, "Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir anayasa Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir." diye konuştu.

Kahraman, Meclisin 1 Ekim'de ikinci yasama yılına başlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Önümüzde bizi bekleyen büyük işler ve hedefler var. Bizi bekleyen büyük işleri ve hedefleri birlikte başaracağız. Ufkumuzu karartan bulutların dağıldığı bu dönemde, başta darbeci zihniyetin bütün izlerini taşıyan 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmek temel gayemiz olmalıdır. Parlamentomuzda grubu bulunan dört siyasi partimizin de katkı ve desteği ile hazırlayacağımız yeni anayasa sade, sivil, demokratik, hürriyetçi, merkezinde bireyin olduğu bir anayasa olacaktır."

"Ayıklama devam ediyor"

Kahraman, "siyasetteki Fethullahçı ayıklanma" ile ilgili soru üzerine, şunları belirtti:

"Bu ayıklama devam ediyor. OHAL Kanunu çerçevesinde çıkartılan 8 KHK var. Kurumlar kendi içlerinde tasfiyelerini yapıyor. İllerde yanlış yapılmış ise onların düzeltilmesi noktasında çalışma yapılıyor. Sayın Başbakanımızın ifadesiyle, 'sapla samanı karıştırmayacağız.' Hakikaten hassas davranılması, adil olunması lazım. Bir tarafta kişinin geleceği, hakkı, hukuku; diğer tarafta devletin bekası, geleceği ve yaşaması var, bu iyi dengelenmeli."

TBMM Başkanı Kahraman, "Siyasetteki FETÖ unsurlarının temizlenmesi için erken seçim yol mudur?" sorusu üzerine, erken seçimin hep konuşulduğunu söyledi. 

"1 Kasım'da seçim yapılır, 2 Kasım'da yeni seçim için hazırlıklar başlar; 7 Haziran'da yapılır, 8 Haziran'da başlar." diyen Kahraman, "Seçimler zamanında yapılmalıdır, ikide bir erken seçim denilmemelidir. Sebep şu ya da bu, erken seçime gidileceğini zannetmiyorum. Erken seçim ile değil, ciddi bir inceleme ile bu yapılanmanın üzerine gidilmelidir." sözlerini sarfetti. 

 "Yedek milletvekilliği olabilir"

İsmail Kahraman, yedek milletvekilliğinin dünya parlamentolarında, gelişmiş demokrasilerde hep olduğunu, yeni bir şey olmadığını belirtti.

Meclis'e buna ilişkin bir teklifin gelmediğini ifade eden Kahraman, "Olabilir, mümkündür. Tatbikatları da değişiktir, Finlandiya'da başkadır, Norveç'te başkadır. Teklif ortaya çıktığında, incelenip ona göre nihai kararımızı verebiliriz." değerlendirmesini yaptı. 

"Öyle olursa kalıcı ve doğru olur"

İsmail Kahraman, "Bazı milletvekillerinin cep telefonunda "ByLock programının olduğuna yönelik iddialar var. Bu iddialar size ulaştı mı, bu konuda ne diyorsunuz?" sorusuna yanıt verirken, şunları kaydetti:

"Hepimizin gözü önünde cereyan eden bir hadise; sıkıntı verici, üzücü bir hadise; Türkiyemizin karşılaşmaması gereken bir hadiseydi. Maske takmış bir insanın uzun yıllar meydana getirdiği bir yapı, maalesef insanlar ona inandı. Bir meczupla karşı karşıyayız. Ayıklanma zaten kendiliğinden olmakta, oluyor. 'Organ reddi' diye bir hadise var ya, bünye reddediyor zaten. İyi niyetle yola çıkmış olanlar ayrı. Dün Başbakanımız bu noktada açıklama yaptı. Bütün bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan tabloya rağmen hala devam edenleri zaten toplum bir tarafa atacaktır, itecektir; siyaset de kurumlar da yargı da askeriye de siyaset de eğitim de buna dahildir. Zaten çıkan KHK'larda bu gözükmektedir. Ama bütün işlemler muhakkak ki adalet üzerine yapılacaktır. Adaleti bir tarafa bırakmaksızın asla tatbikata girilmemelidir, adil bir şekilde, yasalara, evrensel hukuk normlarına uygun, anayasa ve mevzuata uygun çalışmalarla yürünmelidir. Öyle olursa kalıcı ve doğru olur." 

Muhabir: Hatice Özdemir, Coşkun Ergül

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın