Gündem

Telif Hakları Genel Müdürü Ateş: Telif haklarının korunması iyi sanat eseri üretilmesini sağlar'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ateş, "Telif haklarının korunması, daha iyi sanat eseri üretilmesini ve toplumun kültür ve sanatının yarınlara ulaşmasını sağlar." dedi.

14.10.2017 - Güncelleme : 14.10.2017
Telif Hakları Genel Müdürü Ateş: Telif haklarının korunması iyi sanat eseri üretilmesini sağlar' Fotoğraf: AA / Adsız Günebakan

GAZİANTEP - ÖZKAN BEYER

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş, "Telif haklarının korunması, daha iyi sanat eseri üretilmesini ve toplumun kültür ve sanatının yarınlara ulaşmasını sağlar." dedi.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çeşitli illerinde telif hakları konusunda uygulayıcılar, akademisyenler ve Avrupa Birliği uzmanlarıyla beraber hakim ve savcılara yönelik farkındalık eğitimleri düzenlediklerini belirtti.

Artık medeniyetin en uç noktasının telif hakları olduğunu ifade eden Ateş, "Toplumsal olarak medeniyetimizin, edebiyatımızın, kültürümüzün, sinemamızın devamı açısından son derece elzem bir uygulama. Telif hakları ihlal edildiğinde hak sahibini koruyan mekanizma, yargı mekanizmasıdır. Yargının bu konuda farkındalığı çok önemli." diye konuştu.

Telif hakkı olmadığında eser de üretilmeyeceğini anlatan Ateş, "Bir müzik eseri oluşturuyorsunuz. Oradan gelir elde etmez ve yaşam kalitenizi artıran bir fonksiyona ulaşmazsanız bir daha eser üretmezsiniz. O zaman nereden para kazanırsanız oraya yönelirsiniz. Bunun için sanatçıların, özellikle eserleri üzerinden yaşamlarını sürdürmeleri lazım. Medeniyetin gereği de ileriye doğru bakışın da özelliği budur." dedi.

Fikri Mülkiyet Akademisi kuruldu

Türkiye'nin vizyonu olduğuna dikkati çeken Ateş, bugüne değil yarına bakan anlayışla Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanlığı, Adalet Akademisi ve Yargıtayın en üst mecralarıyla bu çalışmaları sürdürmek istediklerini bildirdi.

Yakın zamanda Fikri Mülkiyet Akademisinin kurulduğunu dile getiren Ateş, şunları kaydetti:

"Biz de buna bağlı olarak kısa süre önce Telif Hakları Merkezini kurduk. Bundan sonra bu faaliyetleri, Adalet Akademisi ile beraber sürekli hale getireceğiz. Telif haklarının korunması, daha iyi sanat eseri üretilmesini ve toplumun kültür ve sanatının yarınlara ulaşmasını sağlar. Böylece daha düzeyli bir toplumsal yapının oluşmasına olanak verir. Bütün bunlar birbirini tetikler. Bu yüzden her yapılan işin içerisinde mutlaka fikir ve sanat eseri vardır. Sizin aldığınız görüntü dahi telif hakkı gerektiren bir eserdir. Tüm müzikler bir eserdir. Resimlerimiz, mimari özelliklerimiz, heykellerimiz, tüm bunlar eserdir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın