Gündem

'Terörizmin finansmanı yardım suçunun özel halidir'

Van'da terör örgütü PKK'ya yüklü miktarda yaşam malzemesi taşıdıkları gerekçesiyle yargılanan 2 sanığa verilen 5 yıllık hapis cezasının gerekçeli kararı hazırlandı.

30.08.2016 - Güncelleme : 30.08.2016
'Terörizmin finansmanı yardım suçunun özel halidir'

Van

VAN - Cemal Aşan

Van'da 7 Eylül 2015'te, terör örgütü PKK'nın kırsal alanına yüklü miktarda yaşam malzemesi götürdükleri gerekçesiyle yargılanan 2 sanığa verilen 5 yıl hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. 

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan kararda, sanıkların terör örgütü PKK'ya gıda maddesi götürerek finanse ettikleri ve böylece "terör örgütünün finansmanı" hakkındaki kanunu ihlal ettikleri vurgulandı.

Kararda, terör örgütü PKK'nın "cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, anayasada belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak" amacıyla kurulduğu, bu amaç için birçok silahlı eylem gerçekleştirdiği vurgulandı.

Terör örgütü PKK adına kent merkezlerinde "milislik" faaliyeti yürüten mensuplarının, gerçekleştirilmesi planlanan eylemin keşfinin yanı sıra kırsal alanda bulunan örgüt mensuplarının yaşamsal ve lojistik ihtiyaç malzemelerini de temin ettiklerinin tespit edildiğine yer verilen kararda, milislerin, sözde "vergilendirme" adı altında zorla para toplayarak örgüte finansman sağlayarak, örgüte eleman aktarımı konusunda etkin rol aldıkları kaydedildi.

Kararda, davaya konu olayla ilgili Van Emniyet Müdürlüğüne yapılan, "Van'dan terör örgütüne çok sayıda yaşam malzemesi ve pil götürülerek, polis ve askere saldırı düzenleneceği" şeklindeki ihbar üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

"Yaylanın ihtiyaçları için aldık"

Sanıklardan M.O. ifadesinde, ele geçirilen malzemeleri kaldıkları yayladaki ihtiyaçları için satın aldıklarını iddia ederek, şunları anlattı:

"Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Herhangi bir şekilde örgüte malzeme götürmüş değiliz. Yaylada 15 hane vardır, ancak bir hanenin birden fazla çadırı olduğu için çadır sayısı 15'ten fazladır. Bu malzemeleri biz genellikle hanelerden ihtiyaçları oranında satın alırız, herkes ihtiyacını söyler ancak ihtiyaçlar genelde birbirleri ile benzer olduğu için liste tutmadık, bunları hanelere verecektik, onlar da hem kullanacaklar hem de yayla mevsiminin bitmesine müteakip Şırnak'a dönerken yolda bunları tüketeceklerdi."

Diğer sanık A.D de yaylacılardan peynir aldıklarını bunun karşılığında kent merkezinden satın aldıkları ürünleri yaylaya götürdüklerini ileri sürerek, terör örgütüne malzeme götürmediklerini savundu.

Sanıklar malzemeleri terör örgütü PKK'ya götürmüş

Sanıkların sadece yaylada oturanların ihtiyacını karşılamayarak, terör örgütü PKK'ya da malzeme taşıdıklarına yer verilen kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Sanıklar, alışveriş yapmadan önce ihtiyaç sahiplerinden hangi malzemelere ihtiyacı olduklarının listesini yapmaktadırlar. Olay günü ele geçirilen malzemeler açısından, bu şekilde bir listenin bulunmadığı görülmüştür. Bu açıdan sanıklar, söz konusu malzemeleri yaylada yaşayanlara götürdüklerini kanıtlayamamışlardır. Terörizmin finansmanı suçu, terör örgütüne yardım suçunun özel bir halidir. Her iki suç tipinde de fail, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım etmektedir. Bu iki suç tipi arasındaki ayrım terör örgütüne yardım suçunun oluşması için her çeşit yardım mümkünken, finansman suçunun oluşması için nakdi veya ayni yardım gerekmektedir. Dosya kapsamına göre sanıkların yukarıda belirtilen gıda malzemelerini örgütün kırsal alanına götürdükleri, bu açıdan terör örgütüne gıda malzemesi götürmek suretiyle örgütü finanse ettikleri ve terör örgütünün finansmanı hakkındaki kanunu ihlal ettikleri sabittir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın