Dolar
32.33
Euro
34.95
Altın
2,213.03
ETH/USDT
3,564.40
BTC/USDT
70,722.00
BIST 100
9,053.34
Gündem

TİKA Doğu Kudüs’te 71 projeyi hayata geçirdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) 2005 yılından bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs’te eğitim, sağlık ve ortak kültürel miras gibi sosyal alanlarda 71 projeye imza attı.

Eshat Fırat  | 23.06.2017 - Güncelleme : 23.06.2017
TİKA Doğu Kudüs’te 71 projeyi hayata geçirdi Grafik: AA/Murat Usubaliev

Quds

KUDÜS - Esat Fırat

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) 2005 yılından bu yana işgal altındaki Doğu Kudüs’te eğitim, sağlık ve ortak kültürel miras gibi sosyal alanlarda 71 projeye imza attı. 

Proje kapsamında TİKA, çoğu işgal altında bulunan Batı Şeria olmak üzere Doğu Kudüs'te 71 projeyi hayata geçirerek tarihi doku korunarak yaşanabilir mekanlar oluşturdu.

Türkiye-Filistin ortak kültür mirasına sahip çıkıyor

TİKA, 2011 yılında Mescid-i Aksa külliyesinde bulunan ve altın kaplamalı Kubbetu’s Sahra’nın hilalinin restorasyonu için çalışma başlatarak, Türkiye’den getirilen uzmanların hazırladığı rapor çerçevesinde 2 yılda restorasyonu tamamladı.

Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu eski şehir bölgesindeki Özbekler Tekkesi de TİKA tarafından restore edilerek, daha önce vefat eden Özbekler Tekkesi şeyhinin ailesine teslim edildi.

Yine eski şehrin doğu kısmındaki Bab'ur Rahme Müslüman mezarlığının ilk etabını daha önce restore ederek tamamlayan TİKA, bu yıl ikinci ve son etabın restorasyonuna başlamayı hedefliyor. Böylece mezarlıktaki Sahabe kabirleri başta olmak üzere Müslümanların kabirlere ulaşmalarında bir düzen ve kolaylık sağlayacak iç yol tanzimi ve onarımları tamamlamış olacak.

TİKA tarafından Mescid-i Aksa külliyesi içindeki İslam Müzesi için hazırlanan tanzim-teşhir projesinin Ürdünlü yetkililerle müzakeresi devam ediyor, projenin kabul edilmesi halinde yakın zamanda uygulama aşamasına geçilecek. 

Nebi Musa Şenlikleri yeniden hayat buldu

Kudüs'ü fetheden İslam orduları komutanı Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek için 1187 tarihinde başlatılan ve İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs'ü işgaliyle sona eren Nebi Musa Şenlikleri de 2014 yılından beri TİKA'nın desteğiyle yeniden hayat buluyor.

TİKA Kudüslülerin hayatına dokunuyor

TİKA, sosyal hizmetlerin yeterince verilmediği, Filistinlilerin zor şartlar altında yaşadığı Doğu Kudüs’te toplumsal alt yapının güçlendirilmesi alanında da birçok projeye imza attı.

TİKA, Mescid-i Aksa’nın çevresindeki eski şehir beldesinde bulunan, Filistinli çocukların ve gençlerin rahatça oyun oynayabilecekleri nadir alanlardan biri olan Tarihi Burc Lak-Lak Toplum Merkezi’nin spor tesisine ekipman desteğinde bulundu.

TİKA ayrıca Doğu Kudüs’teki "Kudüs Beytül Mahabbe Derneği Kadın ve Çocuk Sığınma Evi" restorasyonu projesini tamamlayarak, kadın ve çocuklar için uygun bir ortamın oluşmasını sağladı.

Ramazan ayı münasebetiyle Kudüs’teki yüzlerce muhtaç aileye gıda yardımında bulunan TİKA, ihtiyaç sahibi Filistinlilerin yüzünü güldürdü.

Kudüs Üniversitesi'nde 400 öğrencilik kız yurdu projesini yakın zamanda başlatacak olan TİKA, Kudüs'teki Nur'ul Huda Hafızlık Merkezi'nin inşasını da tamamladı.

Bu yıl içinde 30 ev ve 30 dükkânın restorasyonunu başlatmayı hedefleyen TİKA, bütün bu projeleri başta Ürdün'e bağlı İslam Vakfı olmak üzere Kudüs Ticaret Odası ve Arap Otelcileri Birliği gibi resmi onaylı STKlar ile işbirliği içinde yürütüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın