Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,210.47
ETH/USDT
3,580.50
BTC/USDT
70,651.00
BIST 100
9,027.20
Gündem

TÜBİTAK Destek Programları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Kamunun Ar-Ge temelli proje veya program bazlı ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulacak destek programlarına ilişkin genel usul ve esaslar belirlendi.

Zeynep Akyıl  | 02.02.2016 - Güncelleme : 02.02.2016
TÜBİTAK Destek Programları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Ankara

ANKARA

Kamunun Ar-Ge temelli proje veya program bazlı ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulacak destek programlarına ilişkin genel usul ve esaslar belirlendi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) Ar-Ge Temelli Kamu İhtiyaçlarına Yönelik Destek Programları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, destek programları kapsamında proje veya programlar için başvurular çağrı, davet usulü veya doğrudan yapılacak. Başvurular dönemsel veya herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan alınabilecek. Başvuru koşullarına ilişkin detaylar TÜBİTAK tarafından açıklanacak. Başvuruların değerlendirmesi ilgili destek programında belirlenen çerçevede ve TÜBİTAK tarafından belirlenen süreçlere uygun olarak yapılacak. Desteklenmesine karar verilen proje veya program için TÜBİTAK tarafından sözleşme hazırlanacak. Proje veya program, ilgili tüm tarafların sözleşmeyi imzalaması sonrası TÜBİTAK tarafından bildirilen tarihte başlayacak.

Durum değişiklikleri ve mali hususlar

Proje veya programın öngörülen amaç ve hedeflere uygun biçimde yürütülmediğinin veya sonuçlanmadığının belirlenmesi durumunda, proje veya programa ilişkin durdurulması, yürürlükten kaldırılması, kapsam değiştirilmesi veya iptal edilmesine ilişkin işlemler yapılabilecek. Proje veya program kapsamında, genel olarak "personel, seyahat,alet, teçhizat, yazılım ve yayın alım, danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım, malzeme ve sarf, bursiyer giderleri" gider kalemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde desteklenebilecek. Proje veya programa özgü farklı dolaylı veya doğrudan giderler 278 sayılı Kanuna uygun olması ve TÜBİTAK tarafından uygun görülmesi halinde desteklenebilecek.Proje veya programların bütçeleri TÜBİTAK tarafından belirlenecek. Bütçelerde esaslarda belirlenen çerçevede değişiklik yapılabilecek. Proje veya program kapsamında yürütücü kuruluşlara ödenek aktarımı yetkisi verilebilecek. Buna ilişkin sınırlar ve diğer hususlar esaslarda belirlenecek. İzleme sürecinde proje veya programın belirlenen amaç ve hedeflere uygun olarak yürütüldüğünün TÜBİTAK tarafından kabul edilmesi durumunda, ödenek planı ve TÜBİTAK’ın nakit durumuna göre ödenek transferi yapılacak.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları

Proje ve programların gerçekleştirilmesi sürecinde veya sonucunda fikri mülkiyete konu olabilecek buluş (patent, faydalı model ve benzeri), tasarım, eser, entegre devre topografyası, teknik bilgi gibi bir fikri ürün ortaya çıkması halinde, buna ilişkin hususlar için Bilim Kurulu kararı ile kabul edilecek düzenlemeler doğrultusunda hareket edilecek. TÜBİTAK, söz konusu yönetmeliğin amacına ve kapsamına uygun olarak yeni destek programı oluşturabilecek, mevcut destek programları kapsamında değişiklik yapabilecek.

Muhabir: Zeynep Akyıl



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın