Gündem

Turistlere 'kemençe kültürü' tanıtılıyor

Giresun'da, Türkiye'nin en büyük kemençesinin sergilendiği, bu enstrümanın yapılışının anlatıldığı ve yöresel sanatçıların dinleti sunduğu "Kemençe ve Kültür Parkı", turistlerin ilgi odağı oldu.

28.07.2016 - Güncelleme : 28.07.2016
Turistlere 'kemençe kültürü' tanıtılıyor Fotoğraf:AA/Kamil Yılmaz

GİRESUN - GÜLTEKİN YETGİN

Giresun'da, Türkiye'nin en büyük kemençesinin sergilendiği, bu enstrümanın yapılışının anlatıldığı ve yöresel sanatçıların dinleti sunduğu "Kemençe ve Kültür Parkı", turistlerin ilgi odağı oldu.

Türkiye'nin çeşitli illerinden Giresun, Trabzon ve Rize'ye turistik gezi gerçekleştiren tur otobüslerinin Karadeniz Sahil Yolu'ndaki uğrak noktası haline gelen Görele ilçesindeki parkta, "Karadeniz" denilince akla gelen ilk enstrüman kemençe tanıtılıyor.

Parkta 5,80 metrelik kemençeyi inceleyen turistler, kemençe müzesini de gezip, çalgının yapım aşamaları hakkında bilgi alabiliyor. Buraya gelen ziyaretçiler, kemençe satın alma şansı da buluyor.

İlçe Belediye Başkanı Tolga Erener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kemençenin ana vatanı" Görele'de kültürün yaşatılması ve tanıtılması amacıyla Kemençe ve Kültür Parkı inşa edildiğini söyledi.

Tarihi kaynaklarda "kemençenin dünyaya Görele'den yayıldığının" yer aldığını anlatan Erener, "Gerçekten çok sayıda eserimiz ve sanatçımız var. 'Kemençe' denilince akla Görele geliyor. Biz de onu tüm dünyaya tanıtabilmek için parkı bütün insanlığın hizmetine sunduk." dedi.

"Hedef 80 bin turist"

Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği Müdürü Tamer Uzuner ise tüm akademik kaynaklarda "Anadolu kemençesini en iyi yapan ve çalan ustaların bulunduğu yerin Giresun'un Görele ve Şebinkarahisar ilçeleri olarak gösterildiğini" söyledi.

Kemençe ve Kültür Parkı'nın, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının da desteğiyle inşa edildiğini bildiren Uzuner, parkın Giresun Valisi Hasan Karahan'ın destekleriyle 2016 turizm sezonunda önemli gelişme katettiğini vurguladı.

Uzuner, "Bu sezon için 2 bin tur otobüslük bağlantı yapıldı. Nisandan itibaren 500'den fazla tur otobüsüyle 30 bine yakın turist kemençe müzesini ziyaret ederek, kemençe kültürü hakkında bilgi edindi." dedi.

Turizme açıldığı ilk yıl olmasına rağmen parkın, tur firmaları ve gezginlerin vazgeçilmezi haline geldiğine dikkati çeken Uzuner, bu sezondaki hedefin ise 80 bin turist olduğunu kaydetti.

Uzuner, turistlerin parkta "kemençenin yaşayan en büyük üstadı" sayılan Katip Şadi ile buluşarak, kendisinin meşhur tınılarını dinleme fırsatı bulduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.