Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,564.70
BTC/USDT
70,100.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Arakan'ın yerleşim birimlerinin yüzde 70'i yok edildi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, "Geçen senenin Ağustos ayında başlayan olaylarla neredeyse, Arakan eyaletinin yerleşim birimlerinin yüzde 70'i yok edildi. Nüfusu da yüzde 80'inin ötesinde Bangladeş'e sürüldü." dedi.

02.01.2018 - Güncelleme : 02.01.2018
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Arakan'ın yerleşim birimlerinin yüzde 70'i yok edildi

İSTANBUL

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Medipol Üniversitesi Kavacık Güney Kampüs Konferans Salonu'nda gerçekleşen "Arakan" konferansına katılarak sebepleriyle Arakan katliamını anlattı. Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hülya Özkan'ın oturum başkanlığını yaptığı konferansta, Türk Kızılayı'nın bölgedeki faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Kınık, Güneydoğu Asya'yla tarihsel anlamda çok fazla bağ olduğunu vurguladı. Arakan'ın coğrafi ve tarihsel yapısına değinen Kınık, şunları kaydetti: 

"Ülkeyi terk eden insan sayısı 2013 krizinden bu yana yaklaşık 1 milyon 100 bine ulaşmış. 700 bin civarında yeni, ülkeyi terk eden bu anlamda insan var. Bu coğrafyanın jeostratejik olarak çok büyük önemi var. Arakan'da da 800 yıllık ahşap işçilikle yapılmış camiler gördüm. Arakan'daki özellikle son dönemde alevlenen 2013 sonrası durum çok boyutlu bir çatışma. Bunun nedenleri aslında toplumun içinde. Bu toplumun içindeki bu hadiseyi uluslararası siyasi konjonktür besliyor ya da burada yapılan insan hakları ihlallerini veya savaş suçlarını cezasız bırakıyor."

"Dünyada 40 civarında aktif savaş var"

Dünyada 40 civarında aktif savaşın olduğunu dile getiren Kınık, sayısız hak ihlalleri ve savaş suçları işlendiğini söyledi. İnsanların evlerinden ve ülkelerinden zorla çıkarıldığını dile getiren Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nce bu saldırılar yasal bir kılıf bulma noktasına gelmiş. Arakan'daki hadisede de gördüğümüz, yaklaşık 1.5 milyonluk Rohingya Müslümanları, sahipsiz, sistematik bir biçimde zaafa uğratılmış ve zayıf bırakılmış bir halk olduğudur. Aynı zamanda Rohingyalılar, savunucuların olmadığı, kendilerini ifade edebilecek bir liderliklerinin kurulmasına izin verilmediği, komşu ülkelerinden yeterli desteği alamadıkları için de haklarını koruyabilecekleri bir dayanışma, direniş sergileyemeyen bir halk. Geçen senenin Ağustos ayında başlayan olaylarla neredeyse, Arakan eyaletinin yerleşim birimlerinin yüzde 70'i yok edildi. Nüfusu da yüzde 80'inin ötesinde Bangladeş'e sürüldü. Ayrıca Arakan'ın farklı bölgelerinde de mülteci olan yaklaşık 400 bin civarında insan var. Neredeyse tamamı yerlerinden edilmiş, bunların büyük kısmı Bangladeş'e kaçmak durumunda kalmış, geri kalanı da ülke içerisinde mülteci pozisyona gelmiş."

"6 bin 700 insan sistematik bir biçimde Myanmar'ın içinde öldürüldü"

Kınık, yakın zamanda yapılan bir saha araştırması olduğuna dikkati çekerek, yaklaşık 6 bin 700 insanın sistematik bir biçimde Myanmar'ın içinde öldürüldüğünün kanıtlandığını söyledi.

"Myanmar'da sivil unsurların desteklenmesi gerekiyor"

Türk Kızılayı'nın Arakan'da yaptığı hizmetleri anlatan Kınık, şunları söyledi:

"Türkiye bu bölgede ne yaptı? Devlet kuruluşlarımız, AFAD, Türk Kızılayı, İHH, neredeyse Türkiye'de uluslararası yardım yapan bütün kuruluşlarımız seferber olduk. Bu anlamda Myanmar tarafında, Myanmar Kızılhaçı ile bir anlaşma imzaladık. Arakan bölgesinin içinde şu anda kısıtlı da olsa faaliyet gösterebiliyoruz. Özellikle gıda, nakit destekler ve uç bölgelere dağıtılmasıyla ilgili Myanmar Kızılhaçı ile beraber çalışmalar yürütüyoruz. Ama bu çok çok zor oluyor. Myanmar'da sivil unsurların desteklenmesi gerekiyor. Biz de bu anlamda Myanmar Kızılhaçı'nı destekliyoruz. Şu an Arakan'ın içinde 10 tane insani yardım deposunun inşa edilmesi ve yardımların dağıtılması, araç gereçlerin alınmasıyla ilgili bir anlaşma imzaladık. Yaklaşık yarım milyon dolarlık Arakan içerisinde kapasite oluşturacağız. Biz her zaman masada şunu belirtiyoruz; 'Rohingyalılar, bir gün buraya dönecekler." 

Muhabir: Lale Bildirici

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın