Gündem

Türkiye Cumhuriyeti 93 yaşında

Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıl dönümü yurtta, KKTC'de ve yurt dışındaki temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor.

29.10.2016 - Güncelleme : 29.10.2016
Türkiye Cumhuriyeti 93 yaşında

ANKARA

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, bu yıl vatandaşların daha fazla katılımının sağlanacağı etkinliklerle kutlanıyor.

Cumhuriyetin ilanının 93. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret ederek çelenk sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanlarının da bulunduğu heyet, Aslanlı Yol'dan geçerek Atatürk'ün mozolesine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üzerinde ay yıldız bulunan çelengi Atatürk'ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

"15 Temmuz'daki direniş, Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan iradenin tecessüm etmiş halidir"

Daha sonra Erdoğan ve beraberindekiler, Misakı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: 

"Bugün tüm yokluklara ve imkansızlıklara rağmen liderliğiniz altında yürütülen destansı bir mücadelenin zafer meyvesi olan Cumhuriyetimizin 93. yıl dönümünü millet olarak büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. 15 Temmuz darbe girişimine karşı ülkemizin dört bir yanında gösterilen kahramanca direniş, 93 yıl evvel Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan irade ve ortak imanın tecessüm etmiş halidir.

246 şehit ve 2 bin 194 gazimizin kanı pahasına elde ettiğimiz kazanımları koruyarak 2023 hedeflerimizi gerçekleştirerek ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacağız. Devletimizin beka mücadelesinde gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve başta zatıaliniz olmak üzere tüm gazilerimizi rahmet ve şükranla yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun."

Erdoğan ve beraberindekiler Misakı Milli Kulesi'nden ayrılırken vatandaşlarca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunuldu. 

Bu arada Anıtkabir'de tören için özel hazırlık yapıldı. Çiçeklerle süslenen Anıtkabir'e büyük boy Türk Bayrağı asıldı. 

Anıtkabir'e girişlerde rütbeli askerler de arandı.

Anıtkabir, resmi törenin ardından halkın ziyaretine açıldı.

Azerbaycan

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bakü Türk Şehitliğinde de tören düzenlendi. 

Törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Askeri Ateşe Tuğgeneral Zafer Ocak, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve Büyükelçi Özoral'ın Şehitlik Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başlayan törende milli marşlar okundu. Özoral, şehitlik anı defterini imzaladı.

Katılımcılarla temsili şehit mezarlarına karanfiller bırakan Özoral, Bakü Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret ederek buradaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk sundu. 

Kırgızistan

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Cengiz Aytmatov Kampüsünde Bişkek İlkokulu, Ortaokulu ve İmam Hatip Okulunun Spor Kompleksinde kutlama programı düzenlendi.

Büyükelçi Metin Kılıç, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 93. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, "Bugün bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kurulmasında ve sürdürülmesinde emekleri geçen Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Kılıç, Türk milletinin devletine sahip çıkmak ve bağımsız olmak gibi iki önemli özelliği sayesinde, birliğini, dirliğini ve devletini muhafaza edebilme başarısını gösterdiğini söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın