Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,221.35
ETH/USDT
3,566.50
BTC/USDT
70,812.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Türkiye mezunları İstanbul'da buluşacak

YTB, "Türkiye Bursları" ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Türkiye’de tamamlayıp ülkesine dönenleri 25 Kasım'da İstanbul'da buluşturacak.

16.11.2017 - Güncelleme : 16.11.2017
Türkiye mezunları İstanbul'da buluşacak

ANKARA

Yurt dışından gelerek Türkiye Bursları ile eğitim gören ve ülkelerinde önemli görevler alan Türkiye mezunları, 25 Kasım'da İstanbul'da buluşacak.

Dünyanın birçok ülkesinden gelerek Türkiye'de eğitim gören, daha sonra ülkelerine dönerek kendi insanlarına hizmet eden Türkiye mezunları, İstanbul buluşması öncesi öğrencilik yıllarını ve kariyer basamaklarında attıkları adımları AA'ya anlattı.

Türkiye’nin 1992'de "Büyük Öğrenci Projesi" olarak başlattığı, 2012'den itibaren de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) koordinesinde "Türkiye Bursları" olarak devam eden proje sayesinde eğitim görenler, ülkelerine döndükten sonra Türkiye ile ülkeleri arasında dostluk köprüleri kurdu.

Türkiye'de aldıkları eğitimin ülkelerinde önemli pozisyonlara gelmelerine nasıl katkı sağladığını AA'ya anlatan mezunlar arasında Türkiye'nin sağladığı burs imkanıyla öğrenim gördükten sonra Ürdün'de beş dönem bakanlık ve bir dönem de belediye başkanlığı yapan milletvekili Abdurrezzak Tabişat; 1993-1997 yılları arasında üniversite öğrenimini İstanbul'da gören ve bugün ülkesinde "Ras" Şehir Müzesi'nin müdürü olan Fuad Bacicanin, Türkiye'de 1992-1998 yılları arasında eğitim gördükten sonra Bosna Hersek'teki bir Türk şirketinin genel müdürü olan Esad Bazdar gibi isimler yer alıyor.

Türkiye Bursları kapsamında geldiği İstanbul'da aldığı akademik eğitimin ardından Sudanlı ilk kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Vehib İbrahim, Kosova Dışişleri Bakanlığında Ekonomi Diplomasisi Müdürü Güner Üreya, Tunus Susa Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi Müdür Yardımcısı Muaz Feki, Gazi Üniversitesinde yüksek lisans yapan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Irak'ın Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Mustafa Jaber de öykülerini AA muhabirleriyle paylaşan Türkiye mezunlarından bazıları.

AA, Türkiye mezunlarının hikayelerini 25 Kasım İstanbul buluşmasına kadar abonelerine ulaştıracak.

Türkiye, bölgesinin eğitim merkezi haline geliyor

Türkiye'nin dünyada "eğitim merkezi" kabul edilmesi amacıyla verilen Türkiye Bursları, yabancı öğrencilerin Türkiye'de kamu kaynaklı yüksek öğretim bursuyla eğitim almalarına olanak sağlıyor.

Her yıl birçok ülkeden yaklaşık 5 bin öğrenciye Türkiye'de akademik eğitim imkanı sunan ve başvuranların sayısı kayda değer oranda artan burslara, 2013'te 165 ülkeden 55 bin 181 kişi müracaat etti. Bu sayı, yeni akademik yıl itibarıyla 163 ülkeden 106 bin 550'ye ulaştı.

Türkiye'de 16 bin 817 yabancı öğrenci burslu olarak akademik eğitim alıyor. Burslar dışında kendi imkanıyla Türkiye'de okuyan öğrencilerle bu sayı, 100 bini aşıyor. 2016'da bin 425 Suriyeliye de YTB'nin bursları ile Türkiye'de yüksek öğrenim imkanı verildi.

Dünyanın 100 noktasında mülakatla seçiliyorlar

Yalnızca yabancı ülke vatandaşlarının yararlanabildiği Türkiye Bursları'na her yıl belirli dönemde internet üzerinden başvuru yapılabiliyor.

Sisteme gerekli belgeleri giren ve ilk değerlendirme aşamasını geçen öğrenciler, dünyada yaklaşık 100 noktada mülakatlara davet ediliyor.

Akademisyenler ve YTB uzman personeli tarafından yapılan mülakatlarda başarılı olan adaylar, burs almaya hak kazanıyor. Türkiye'ye gelen adaylar, ilk yıl aldıkları dil kursuyla Türkçe öğrendikten sonra yaptıkları tercihler doğrultusunda üniversitelere yerleştiriliyor.

Lisans, yüksek lisans, doktora ve bilimsel araştırma yapanlara verilen Türkiye Bursları'na, öğrencilerin barınma ve beslenme ihtiyaçları ile aylık cep harçlıkları da dahil.

Burs alanların Türkiye'de kaldıkları süre boyunca sağlık sigortası primleri de ödeniyor.

Öğrencilerin Türkiye'ye ilk geliş biletleri ile mezun olduktan sonra ülkelerine dönüş biletleri de YTB tarafından karşılanıyor.

Türkiye Bursları ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görerek ülkelerine dönen mezunlar arasındaki iletişim ise "mezun buluşmaları" programlarıyla geliştiriliyor.

Gönül elçileri olarak ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kuran "Türkiye Mezunları"nın, 160 ülkede 150 bine yakın üyesi bulunuyor.

Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.