Gündem

'Türkiye, Türk insanının ne kadar cömert olabileceğini gösterdi'

Dünya Gıda Programı Koordinatörü Grede, "Türkiye, Türk insanının ne kadar cömert olabileceğini gösteren bir ülke. Her türlü övgüye layık." dedi.

17.10.2017 - Güncelleme : 17.10.2017
'Türkiye, Türk insanının ne kadar cömert olabileceğini gösterdi'

ANKARA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Sosyal Uyum Yardımı (SUY) programı kapsamında Türkiye'de iş birliği yaptıkları tüm kurumlara minnetarlığını dile getirerek "Türk milletinin gösterdiği cömert yaklaşıma teşekkür etmek ediyorum." dedi.

Kızılay ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için yürütülen SUY programı kapsamında dağıtılan "Kızılay Kart" sayısının bir milyona ulaşması vesilesiyle ve programın geleceğine dair bilgilerin verilmesi amacıyla Ankara Ulucanlar Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Kızılay Genel Müdürü Kerem Kınık, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun yanı sıra AB Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Stylianides ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Koordinatörü Nils Grede katıldı.

"Türk milletinin gösterdiği cömert yaklaşıma teşekkür etmek ediyorum"

AB Komisyonunun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Stylianides, etkinlikte yaptığı konuşmada, çok önemli bir dönüm noktasına ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek SUY programıyla Türkiye'de bulunan bir milyon Suriyeli sığınmacıya yardım sağladıklarını kaydetti.

SUY programı sayesinde Suriyeli sığınmacıların aldıkları maddi yardımı kendi ihtiyaçları için kullanabildiklerini dile getiren Stylianides, elde edilen başarının Türkiye ve AB arasındaki iş birliğinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Stylianides, Türkiye'de hayata geçirilen SUY programının model olarak Bangladeş'teki Arakanlı sığınmacılar için de uygulanabileceğine dikkati çekerek Türkiye'de SUY programını uygulayan ve uygulanmasına destek olan tüm kurumlara teşekkür ettiğini dile getirdi.

"Türk milletinin gösterdiği cömert yaklaşıma teşekkür etmek ediyorum." diyen Stylianides, Türkiye'nin 3,4 milyon Suriyeli sığınmacıya kucak açtığını kaydetti.

"Türkiye her türlü övgüye layık"

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Koordinatörü Grede de SUY programından faydalanarak Kızılay Kart kullanan Suriyeli sağınmacıların sayısının bugün bir milyona ulaştığına dikkati çekerek "Türkiye 3 milyonun üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yapıyor ve dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke. Türkiye, insanının ne kadar cömert olduğunu gösteren bir ülke. Her türlü övgüye layık." diye konuştu.

Türkiye'ye bu adanmışlığından dolayı teşekkür eden Grede, Suriyeli sığınmacıların bu cömertlikten faydalanarak hayatlarını sürdürebildiklerini ve ayrıca her yaştan milyonlarca Suriyelinin Türkiye'nin sağladığı sağlık hizmetlerinden faydalandığına işaret etti.

Grede, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara sürekli yardım ettiğini ve AB'nin de bu konuda Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek "Dünyada çok az ülke böylesine bir sığınmacı nüfusunu kendi sosyal yardım platformuna entegre edebilmiş ve Türkiye bunların en önde gelenlerinden. Türkiye'yi bu noktada tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünya İnsani Zirvesinin geçen sene Türkiye'de gerçekleştirildiğini hatırlatan Grede, bu zirvede "Büyük Pazarlık" isimi adı altında insani ve kalkınma yardımlarının birleştirilmesi fikrinin öne çıktığını ve Türkiye'de hayata geçirilen SUY programının bu fikir çerçevesinde harika bir örnek teşkil ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Grede, Dünya Gıda Programı'nın Türkiye'deki tüm kurumlarla iş birliği içinde olduğunu ve bu şekilde ortak bir koordinasyon mekanizmasının oluştuğunu vurgulayarak, "Ortaya çıkan bu koordinasyon mekanizması Suriyeli sığınmacıların beklentilerine çok büyük bir yanıt verdiğini söyleyebilirim." dedi.

Türkiye'deki sığınmacıların sorunlarıyla ilgilenmek için UNICEF'in de destek olduğunu ve Suriyeli çocuklar için eğitim hibeleri yapacağını dile getiren Grede, Türkiye ile yapılan iş birliğinin harika sonuç verdiğini ve bunların konuşmaya değer konular olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Uğur Çil

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.