Gündem

'Türkiye'de binaların yüzde 80'inde yangın önlemi yok'

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, "Bugün bina stoğunun sadece yüzde 20'sinde yangın önlemleri alınmış durumda. Kalan yüzde 80 yapıda maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor." dedi.

22.03.2017 - Güncelleme : 22.03.2017
'Türkiye'de binaların yüzde 80'inde yangın önlemi yok'

BURSA

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye’nin yangın riski yüksek bir ülke olduğunu belirterek, yangın sayısının her yıl ortalama yüzde 10 arttığını, binaların yüzde 80'inde yeterli önlem bulunmadığını bildirdi.

İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Kılıç, Türk Ytong tarafından bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, her yıl ortalama 100 bin yangın olayına maruz kalan ve yılda yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği yangın riski yüksek bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'de konut sayısındaki artış, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik gibi nedenlerden ötürü yangın sayısının her geçen gün arttığını anlatan Kılıç, "Türkiye'de yangınların sayısı her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yapılardaki yangın güvenliğinin yetersizliği. Bugün bina stoğunun sadece yüzde 20'sinde yangın önlemleri alınmış durumda. Kalan yüzde 80 yapıda maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor." diye konuştu.

"Uygulamada eksiklik ve denetimsizlikler söz konusu"

Kılıç, Türkiye'de yangın riskinin azaltılması için binalarda yangın yalıtımı olarak adlandırılan pasif ve mimari önlemlerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de uygulanmakta olan 'Yangın Yönetmeliği', Avrupa'daki yönetmelikler düzeyinde modern olmakla birlikte, uygulamadaki eksiklik ve denetimsizlikler nedeniyle sorunlar söz konusu. 2002 yılında yayınlanan 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' 2007, 2009 ve 2015 yılında revize edildi. Bugün 15 yıl geçmesine rağmen yönetmelikten hiç haberi olmayan ilçe yönetimleri olduğu gibi, yönetmeliğe hiç bakılmadan ve uyulmadan tamamlanan binalar mevcut. Kamuoyunun sağduyusu çok önemli. Tüketiciler bilinçli tercihler yapmalı, satın alacağı, kiralayacağı binaların yangın yalıtım koşullarını sorgulamalı."

Muhabir: Hüseyin Yesilkavak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın