Gündem

'Türkiye'de ombudsmanlık kararları yüzde 53 uygulanıyor'

Kamu Başdenetçisi Malkoç, "Türkiye'de ombudsmanlık kararları ilk zamanlarda yüzde 20 oranında uygulanıyordu. Çok sıkı tutmaya başladık, bu yüzde 53'e çıktı. Dünyada, Avrupa'da bunun ortalaması yüzde 80." dedi.

Güç Gönel  | 15.11.2017 - Güncelleme : 15.11.2017
'Türkiye'de ombudsmanlık kararları yüzde 53 uygulanıyor'

Istanbul

İSTANBUL

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Türkiye'de ombudsmanlık kararları ilk zamanlarda yüzde 20 oranında uygulanıyordu. Çok sıkı tutmaya başladık, bu yüzde 53'e çıktı. Önümüzdeki yıl daha da artacak. Dünyada, Avrupa'da bunun ortalaması yüzde 80." dedi.

Malkoç, İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından düzenlenen "Gençlik ve Yeni Türkiye Vizyonu" adlı konferansta yaptığı konuşmada, ombudsmanlık müessesesinin henüz yeterince tanınmadığını ifade etti.

Kurumun en kuvvetli tarafının, ombudsmanın TBMM tarafından seçilmesi olduğunu belirten Malkoç, "Dolayısıyla bağımsız, herhangi bir ataması yok. Karar verirken hiçbir kurum, merci, kişi emir veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Bütçesi özeldir. Ayrıca vatandaşın yaptığı şikayeti 6 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırıyor. Vatandaşla idare arasında köprü oluyor. Halkın avukatı oluyor. Verdiği kararlarla idareye yol gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Üniversite yıllarında "sabah solcuyu vuran silahın öğleden sonra sağcıyı vurduğu" günler yaşadıklarını anlatan Malkoç, o yıllarda bir gün milletvekili, bakan, başbakan olacak en az 5 bin öğrencinin hayatını kaybettiğini ya da cezaevine gittiğini dile getirdi.

28 Şubat döneminde de öğrencilerin başörtülü ya da sakallı oldukları için okuyamadıklarını, dönemin YÖK Başkanının, "Bilim önemli değil başörtülü avına çıkın" dediğini aktaran Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir üniversite rektörü veya YÖK Başkanı, 'Bilim önemli değil' der mi? Ama bu ayıbı yaşadı Türkiye, bu sıkıntıyı yaşadı. Benden önceki nesil, 1960 darbesinin içinde bulundu. Üniversiteler ve üniversite hocaları... Bu, üniversite tarihinde büyük bir ayıptı. Bizim üniversitede olduğumuz tarihte 1980 darbesi oldu. Ruhumuzda 1980 darbesine itiraz edememenin ezikliği vardı. 28 Şubat'ta da yine üniversitelerdeki baskıcı, bilim dışı yönetimlere karşı çıkamamanın mahcubiyetini yaşadık. Sizler çok şanslısınız. 15 Temmuz 2016'da Türkiye hain bir darbe teşebbüsüyle, işgal teşebbüsüyle karşı karşıya kaldığında genci, yaşlısı, kadını, erkeği, sağcısı, solcusu, Türk'ü ve Kürt'üyle hepsi, Cumhurbaşkanımızın basiretiyle, dirayetli, ferasetli tutumu sayesinde, demokrasiye sahip çıktı, anayasaya sahip çıktı. Sizler darbeyi püskürten gençlersiniz, sizi tebrik ediyorum, sağ olun. Sizden önceki nesillerin demokrasi dışı yol ve tavırlar, darbeler karşısındaki ezikliği sizde yok. Tam tersine işte bu darbelere itiraz etmenin o yürek yemişliği var sizde. Bunu yaşayan gençler, bu yürek yemişliği, bu cesareti yaşayan gençler, Türkiye'nin geleceğidir. O açıdan da çok şanslısınız."

"Sistem değişikliği Türkiye'nin hayrına olacak"

Şeref Malkoç, konferansın sonunda "Cumhurbaşkanlığı sistemi hayırlı mı değil mi?" sorusu üzerine, Türkiye'de özellikle parlamenter sistem anayasaya konulurken siyasetin elinin kolunun bağlandığını ifade etti.

Parlamenter sistem ile siyaset ve siyasetçiye alan bırakılmadığını vurgulayan Malkoç, "Türkiye'nin diğer ülkelerle yarışabilmesi için sistemini yenilemesi gerekirdi. Bu sistem değişikliği Türkiye'nin hayrına olacaktır, faydasına, yararına olacaktır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın