Dolar
32.37
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,583.20
BTC/USDT
70,823.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

'Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımı hep dostluk üzerine olmuştur'

Emine Erdoğan, "Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımı hep dostluk üzerine olmuştur. Türkiye olarak, Afrika'nın küllerinden yeniden doğmasının da her zaman destekçisiyiz." dedi.

23.05.2017 - Güncelleme : 23.05.2017
'Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımı hep dostluk üzerine olmuştur' Fotoğraf: AA/Özge Elif Kızıl

ANKARA

Emine Erdoğan, "Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımı hep dostluk üzerine olmuştur. Afrika'nın yekpare, tek yürek bir kıta olmadığını, içinde binlerce renk barındırdığını hepimiz biliyoruz. Türkiye olarak, Afrika'nın küllerinden yeniden doğmasının da her zaman destekçisiyiz." dedi.

Emine Erdoğan, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda, Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (GAKAF) "25 Mayıs Afrika Günü" dolayısıyla düzenlediği kutlama törenine katıldı.

Buradaki konuşmasında Erdoğan, geçen yıl 25 Mayıs Afrika Günü'nde, Afrika dostluğunun nişanesi olarak sosyal sorumluluk projesi başlatıldığını, Hamamönü'nde Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi'nin açılışının yapıldığını belirtti.

Afrika Evi'nin, Afrika'ya yapılan ziyaretlerin güzel bir meyvesi olduğunu dile getiren Erdoğan, Afrikalı kadınların güçlendirilmesi ve adil bir pazar kurulması amacıyla yapılan projenin bugün kuruluş yıl dönümünün kutlandığını söyledi.

Projelerin sürdürülebilir olmasının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, daha nice yıllar her mayıs ayında çeşitli vesilelerle "Afrika Günleri"nde buluşmaya devam edileceğine inandığını aktardı.

Erdoğan, ilk günden bu yana projeye katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara, Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne teşekkür etti.

Afrika kıtasını şemsiyesi altında bulunduran Afrika Birliği Örgütü'nün kuruluş tarihi olan 25 Mayıs dolayısıyla duyulan heyecanın yeniden tazeleneceğini ifade eden Emine Erdoğan, Gine Cumhurbaşkanı Conde'nin eşi Hadja Djene Kaba Conde'yi ağırlamaktan da memnuniyet duyduğunu belirtti.

"Önümüzdeki dönemlerde de Afrika ziyaretlerimizi sürdüreceğiz"

Afrika kıtasının doğal zenginlikleri, kültürel birimi, yetenekli insan gücüyle yeryüzünün en özel coğrafyalarından olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, "Türkiye'nin Afrika'ya yaklaşımı hep dostluk üzerine olmuştur. Afrika'nın yekpare tek yürek bir kıta olmadığını, içinde binlerce renk barındırdığını hepimiz biliyoruz. Türkiye olarak, Afrika'nın küllerinden yeniden doğmasının da her zaman destekçisiyiz." diye konuştu.

Emine Erdoğan eşi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Afrika kıtasına yaptıkları her ziyarete Afrikalıların güler yüzlü ve içten misafirperverliğiyle karşılaştıklarını vurgulayarak, Ocak'ta Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Her ziyaretimizde Afrikalı dostlarımız, bizi uzaklardan gelen yakın bir dost kardeş gibi muhabbetle karşılıyorlar. Biz de kıtadaki dostlarımızın sorunlarıyla yakından ilgileniyor, ülkemize döndüğümüzde bu zorlukların aşılmasında yapabileceklerimiz için çalışmalara başlıyoruz. 'Kazan kazan' felsefesiyle projeler gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de Afrika ziyaretlerimizi sürdürecek, katkılarımızı yapmaya devam edeceğiz."

Türk milletinin Afrika'ya olan ilgisinin çıkara değil gönül bağlarına dayandığının altını çizen Emine Erdoğan, Afrika'nın 54 ülkesinden 5 bin civarında öğrencinin Türkiye'nin farklı üniversitelerinde eğitim aldığını aktardı.

TİKA, AFAD, Türk Kızılay'ı gibi resmi kurumların yanı sına sivil toplum kuruluşlarının kalkınma yardımları için Afrika'da canla başla çalıştığını dile getiren Emine Erdoğan, bu seferberliğe destek olmak için kurulan Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi'ninin açıldığı günden bu yana uluslararası fuarlarda stantlar açtığını, Türkiye'ye gelen misafirlerin ağırladığını, Afrika'nın Türkiye'deki kalbi olduğunu söyledi.

"Ülkelerinizden yeni ürünler bekliyoruz"

Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi tüm potansiyelini kullanamadığına işaret eden Emine Erdoğan, merkezin bundan sonra daha etkin kullanılması, artı değerler üretmesi, tam anlamıyla bir Afrika Evi olmasını istediklerini belirtti.

Afrika ülkelerinin büyükelçilerine ve eşlerine seslenen Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hamamönü'ndeki merkezimiz, 365 gün işleyen aktif bir merkeze dönüşsün. Burada Afrika'nın bütün zenginliğini konuşalım, yaşayalım, yaşatalım. Gençlerimiz burayı dünyaya açılan bir merkez olarak kullansın. Kendilerini geliştirsinler, yeni dostluklar oluştursunlar. Kültürler arası köprüler kursunlar. Değişen dünyada Afrika'nın daha güçlü bir aktör olarak yer alacağına gönülden inanıyorum. Kıtanın istikbali parlaktır. Bu süreçte kadınların güçlenmesi bizim için temel hedeflerdendir.

Biz kurduğumuz pazarda Afrikalı kadınlardan satın aldığımız el emeği ürünleri satıyoruz. Büyükelçilerimiz bu süreci koordine ediyorlar. Böylece Afrikalı kadın dostlarımız, yeni üretimler yapmak için güç buluyorlar."

"İnanıyorum ki Afrika kendi hikayesini yazacaktır"

Afrika el sanatları pazarının daha da zenginleştirilmesini isteyen Emine Erdoğan, "Ülkelerinizden yeni ürünler bekliyoruz. Temel hedefimiz Afrika sorunlarına çözümler üretmek. Afrika'nın barış ve istikrarına katkı sağlamak. Çok sevdiğim bir Afrika atasözü var; 'aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların hikayelerini dinlemek zorundadır.' İnanıyorum ki Afrika kendi hikayesini yazacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan, Afrika'nın kadınlarının güçlerini göstereceğini, müziği, el sanatları mutfak kültürü ve daha nice özelliği ile daha bu hafta Afrika'nın yeniden hissedileceğini, dostluğun tazeleneceğini söyledi.

Afrika Büyükelçileri Eşleri Derneğinin Güney Sudan yararına gastronomi etkinliği düzenlemesinden de çok memnun olduğunu kaydeden Emine Erdoğan, "İnsanlık bizim çevresinde buluştuğumuz en temel değerdir. Bu buluşmanın başka güzellikleri faydaları tetikleyeceğine inanıyorum." dedi.

"Bizler için çok kıymetlidirler"

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, konuşmasına üniversiteye ilişkin bilgi vererek başladı. Gazi Üniversitesinde Türkiye'nin her bölgesinden gelen toplam 45 bin 898 lisans öğrenciye eğitim verildiğini, enstitülerde lisansüstü eğitim gören öğrenci sayısının ise 23 bin 947 olduğunu aktaran Uslan, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin 2013'ünü, dünyanın 98 ülkesinden üniversitemizi tercih ederek ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerimiz oluşturuyor. Söz konusu öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 15'i, 54 Afrika ülkesinin 18 farklı ülkesinden üniversitemizi tercih eden ve Türkiye ile Afrika arasında en kuvvetli ve kalıcı bağları kuracak olan bilim ve kültür elçilerimizdir. Bu özellikleri ile de bizler için çok kıymetlidirler."

Afrika çalışmaları üzerine Türkiye'de faaliyet gösteren beş araştırma merkezinden en önemlilerinden birinin Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi olduğunu anlatan Uslan, başta Fas ve Tunus olmak üzere Cibuti, Cezayir, Nijer, Senegal, Ruanda ve Zambiya gibi Afrika Kıtası’nın beş farklı bölgesi ile turizmden edebiyata, sağlıktan mühendislik alanına kadar akademik ilişkilerin bulunduğunu bildirdi.

"Gineli kadınların bağımsızlaşmasında önemli rol oynamaktadır"

Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin eşi Hadja Djene Kaba Conde ise Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezinin açılışının yıl dönümü kutlamak üzere bir araya gelindiğini belirterek, Emine Erdoğan'a kendisini ağırladığı ve onur konuğu yaptığı için teşekkür etti.

El sanatları ve kültür merkezinin Gine'nin gayrisafi yurtiçi hasılasına katkı sağladığına vurgu yapan Conde, "El sanatları sektörü kadınların ağırlıkta olduğu bir sektördür. Son derece önemli bir gelir kaynağıdır, Gineli kadınların bağımsızlaşmasında önemli rol oynamaktadır." diye konuştu.

Afrika Evi ile Afrika kültürünün keşfedileceğini ve değer kazanacağını dile getiren Conde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden parti genel başkanı seçilmesinden dolayı tebriklerini iletti.

Konuşmaların ardından, Rektör Prof. Dr. Uslan, Emine Erdoğan'a lale motifi ve 8 köşeli yıldızın yer aldığı cam tablo hediye etti.

Emine Erdoğan'a, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve GAKAF Müdürü Prof. Dr. Suna Ağıldere tarafından "Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Merkezi Projesi" himayeleri dolayısıyla GAKAF yılın kişisi ödülü takdim edildi.

GAKAF yılın kurumu ödüllerinin sahiplerini bulduğu programda, Afrikalı sanatçı Mory Kante konser verdi.

Programın ardından Emine Erdoğan, "Belgelerle Osmanlı Devleti ile Kuzey ve Batı Afrika İlişkileri" sergisini gezdi.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.