Dolar
32.37
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,580.50
BTC/USDT
70,823.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Türkiye'nin bisiklet şehri, Kopenhag hedefine yürüyor

Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için hedeflenen Kopenhag sistemi kapsamında pilot il seçilen Konya'da, daha önce bisiklet yolu için belirlenen 2023 hedefi şimdiden aşılmış durumda.

04.11.2017 - Güncelleme : 04.11.2017
Türkiye'nin bisiklet şehri, Kopenhag hedefine yürüyor

KONYA - Melike Kınacı

Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için hedeflenen Kopenhag sistemi kapsamında pilot il seçilen Konya'da, 500 kilometrelik bisiklet yoluna ulaşılması üzerine yeni 2023 hedefi 1000 kilometre olarak belirlendi.

"Dünyanın en bisiklet dostu şehri" unvanını kazanan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın sisteminden yola çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarında Konya pilot il seçilince, kentte bisiklet kullanımını arttırma faaliyetleri hız kazandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte Konya trafiğinin yüzde 40'ını bisikletlilerin oluşturduğunu söyledi.

Göreve geldiklerinde bisiklet kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarına ağırlık verdiklerini anlatan Akyürek, "Kentte 'bisiklet yolu olmayan hiçbir yol yapılmayacak' diye karar aldık. 2023'e koyduğumuz hedefi şimdiden geçtik. Şu anda 500 kilometreyi yakaladık. Yeni bir hedef koyduk, hedefimiz 1000 kilometre." ifadelerini kullandı.

"Trafik sinyalizasyonu gerekiyor"

Akyürek, ekonomik ve çevreci bir ulaşım aracı olan bisikletin trafikte henüz yeteri kadar kabul görmediğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"500 kilometre bisiklet yolu yaptık ama bisiklet yolu kültürünü tam oluşturamadık. Bisiklet yoluna trafik sinyalizasyonu gerekiyor. Onun entegrasyonuyla ilgili çalışma yapıyoruz. Bisiklet yolunun trafik ışıklarıyla yönetilmesi gerekiyor. Otomobiller bisikletlerin önünü birden kesmemeli. Kırmızı, yeşil, sarı ışığı onun da olmalı. Bu konuda çalışma yapıyoruz. Bisiklet yollarının önemli bir bölümünün kesintisiz olmasını sağlayacağız."

Bisiklet yollarının otopark olarak kullanılmaması gerektiğine de değinen Akyürek, "Otomobil kullananlar bisikletlileri trafiğin bir parçası olarak görmeli ve saygılı olmalı. Bu konuda halkımızı uyarmamız gerekiyor. Bisiklet de otomobil gibi trafiğin bir unsuru." dedi.

"Konya'daki hanelerin üçte ikisinde bisiklet var"

Bisiklet kullanımını yaygınlaştırma hedefi doğrultusunda daha yoğun bir çalışma ortaya konulacağını aktaran Akyürek, şunları kaydetti:

"Konya'daki hanelerin üçte ikisinde bisiklet var. Eski tarihlerde Türkiye'deki toplam bisiklet sayısının yüzde 40'ı Konya'daydı. Konya, bisiklet kültürünün 'velespit' adıyla hakim olduğu bir şehir. Bu kültürü yaygınlaştırmak için 'velespit festivalleri' yapıyoruz. Bir iki yıl içerisinde Avrupa seviyesinde ve hatta ötesinde bisiklet yolu çalışması gerçekleştirilmiş olacak inşallah. Çok iyi mesafe aldık. Türkiye'nin bisiklet şehri şu anda Konya."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.