Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,523.30
BTC/USDT
69,653.00
BIST 100
9,068.86
Gündem

'UNESCO'ya 5 milyon dolarlık destek sağladık'

UNESCO'ya Türkiye tarafından 5 milyon dolarlık destek sağlandığını kaydeden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz, "UNESCO içerisindeki güçlü konumumuzu sürdürmeyi diliyorum." dedi.

24.08.2016 - Güncelleme : 24.08.2016
'UNESCO'ya 5 milyon dolarlık destek sağladık'

ANKARA - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof Dr. Öcal Oğuz, "UNESCO içerisindeki güçlü konumumuzu bundan sonra da sürdürmeyi diliyorum." dedi.

Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10-20 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşmesi planlanan UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı'nın darbe teşebbüsü ve terörist eylemler nedeniyle tamamlanamadığını belirterek, "17 Temmuz'da toplantıyı kapattık fakat 24-26 Ekim'de Paris'te geri kalan bölümünü tamamlayarak bu toplantıyı bitirmiş olacağız. Bu toplantı bizim için her açıdan pek çok ilklerle doluydu. Son üç gününü tamamlayamamış olmak üzüntü verici ama çok önemli konuları da tamamlandı. İstanbul toplantısından sonra, Ani Harabelerimiz Dünya Miras Listesine dahil oldu." diye konuştu.

Kalkışma esnasında otelde ağırladıkları konukların yaşadığı korkuya işaret eden Oğuz, şu bilgileri verdi:

"Alçaktan uçan uçaklar misafirlerimizin kaldığı otellerin yanından geçti. Herkes sabaha kadar ayaktaydı, uyumadı. Misafirlerimiz de çok korktu tabii ama 16 Temmuz'da durum daha sakinleşince herkes bir şekilde çalışmalarını yürütmek için karar aldı. 17'sinde tekrar toplandık ve acil konuları görüştük. Toplantıyı üç gün daha uzatarak devam edebilirdik ama 'Ne olur, ne olmaz risk almayalım.' denildi. Birleşmiş Milletler'in de 'heyet dönsün' şeklindeki kararı üzerine heyet, üç günlük toplantıyı erteleyerek döndü."

Öcal Oğuz, darbe girişimi esnasında katılımcıların hiçbirinin burnunun dahi kanamadığına vurgu yaparak, güvenli şekilde havaalanına ulaştırılarak ülkelerine geri döndüklerini söyledi.

"UNESCO'nun kurucu ülkelerindeniz"

UNESCO'yu kuran ilk 10 ülkeden birinin Türkiye olduğunu aktaran Oğuz, "UNESCO'nun kurucusu bir ülkeyiz. Barış, kültürlerarası diyalog, insanlar arasında etkileşim, insanları eğitimle güçlü bireyler haline getirmek gibi temel ideallerin yeniden okunması ve o ilkeleri güçlendirmemiz gerekiyor. UNESCO içerisindeki güçlü konumumuzu bundan sonra da sürdürmeyi diliyorum. İyi durumdayız. Gelecek yıl UNESCO içerisinde, Türkiye belki daha iyi konumlarda yer alacak." ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı Oğuz, UNESCO sekreteryasının Afrika çalıştayı ile birkaç ay içinde 50 ülkeyi davet edeceğini belirterek, "Onlar kültürel mirasları korumalarına destek olacak deneyimlerini Türkiye ile, Türkiye de deneyimlerini onlarla paylaşacağı bir sistem geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışıyor." dedi.

UNESCO'nun sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve taraf devletlerden kaynak devşirerek etkinliklerini yapmak istediğini sözlerine ekleyen Oğuz, şöyle devam etti:

"UNESCO'ya Türkiye olarak, ilk anda 5 milyon dolarlık destek sağladık ve onun peşinden de şöyle bir karar aldık, 'Daha nitelikli, Türkiye'nin yaklaşım ve perspektiflerine uygun konu ve programlarda UNESCO'ya destek olalım.' Yani UNESCO havuzuna doğrudan para vermek yerine, UNESCO programlarını güçlendirmek üzere hem bizim hem de UNESCO için uygun olan amaçları gerçekleştirelim dedik."

Dünya Miras Listesi'ne Tuz Gölü ile Kızılırmak Deltası da dahil olacak

Öcal Oğuz, Diyarbakır Kalesi, Hevsel Bahçeleri ve Efes'in 2015'te Dünya Miras Listesine kaydedildiğini hatırlatarak, 2014'te kaydedilen Bergama'nın çok önemli bir kültür mirası olduğunu ancak büyük bir bölümü taşınmaz olmasına rağmen yurtdışına götürüldüğüne vurgu yaptı.

Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de değinen Oğuz, Türkiye'den 60 yerin listede olduğunu sözlerine ekleyerek, "Eğer UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı tamamlanmış olsaydı bu 60 mirasımıza, 20 Temmuz itibariyle 10 yeni mirasımızın daha dahil edilmesi söz konusu olacak ve 70 mirasımız olacaktı ama henüz kesinleşmedi." diye konuştu.

Oğuz, Türkiye'nin sahip olduğu doğal mirasları tanıtmada güçlü olmadığını dile getirerek, şunları aktardı:

"Listede 15 mirasımız var ve bunun 13'ü kültürel, sadece ikisi karma miras. Hem doğal hem kültürel bölümü olan Kapadokya ve Pamukkale dışında doğal mirasımız yoktu. Şimdi geçici listemizde Tuz Gölü var. Onun dışında Kızılırmak Deltası var. Samsun'da Bafra da geçici listeye alınma aşamasında. Sonuçları nasıl olur, listeye dahil edilir mi, edilmez mi? Bunu da yarım kalan ve Paris'te devam edecek olan ekim toplantısında göreceğiz."

Heyecan içinde çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Oğuz, doğal mirasları yaşatmak için sürdürülebilirlik ilkelerine uygun koruma perspektiflerini geliştirildiği bir Türkiye'yi özlediğini ve bunun için çalıştıklarını dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.