Dolar
32.38
Euro
35.11
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.00
BTC/USDT
70,849.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Uyuşturucu kabusundan "ayıkan" beş adamın hikayesi

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede, ailelerinden destek alarak AMATEM'e gelen beş genç, verdikleri mücadeleyle uyuşturucuya karşı savaşı kazandılar.

Ali Kemal Akan  | 16.06.2017 - Güncelleme : 16.06.2017
Uyuşturucu kabusundan "ayıkan" beş adamın hikayesi

Ankara

ANKARA - ALİ KEMAL AKAN

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede, güç aldıkları aileleriyle Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne (AMATEM) gelen 5 genç, başarı hikayelerini anlattı, kendileri gibi uyuşturucunun pençesinden kurtulmak isteyenlere de çağrıda bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu Başkanı Numan Kurtulmuş, iki gün önce ziyaret ettiği AMATEM'de tedavi gören gençlerle bir araya gelerek, yaşam hikayelerini dinledi.

"Bir seferden bir şey olmaz” diyerek başladıkları uyuşturucunun bağımlısı olan gençler, hayatları ellerinden giderken önce bir el yardımıyla hayata tutundular, sonra bağımlılığa teslim ettikleri iradeleriyle birlikte uyuşturucuya karşı verdikleri savaşı kazandılar.

Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmalarını, "Biz artık ayıktık" diyerek tanımlayan gençler, bağımlılara da “Ailelerinize, çocuklarınıza sarılın. Bu bırakılmaz bir şey değil. Bırakılır. ‘Bunu bırakamazsın ancak ara verirsin’ diyenlere aldırmayın. Ayık kalınabiliyor. Hiçbir faydası yok. Zararı çok.” diyerek, içinde bulundukları bu durumdan kurtulmaları çağrısında bulundular.

Sigara ile başlayıp esrar, uyuşturucu haplar ve en son eroinle yitmeye yaklaşan hayatlarını yeniden kazananlar, elde ettikleri yeni yaşamlarından memnun.

“Ailem bana konduramıyordu, insan kendi çocuğuna yakıştıramıyor”

Antalya’dan gelerek Ankara’ya yerleşen M, doğup gözünü açtığı semtte uyuşturucuya bulaştığını anlatarak söze başlıyor.

“Henüz 15-16 yaşındaydım. İlk esrar ile başladım. Daha sonra uyuşturucu haplar kullandım, daha sonra eroine başladım.” diyen M, uyuşturucudan kurtulmak için pek çok şehir değiştirdiğini, daha sonra devlet kontrolünde bırakmak için denetimli serbestlik aldığını, yine bırakamadığını anlattı.

Ankara AMATEM’e geldikten sonra hayatının değişmeye başladığını ifade eden M, şöyle konuştu:

"Benimle çok iyi ilgilendiler. Burada bırakmama vesile oldular. Umreye götürdüler. Daha sonra da benimle irtibatı koparmadılar, sürekli telefonla aradılar. Ayıklığımı da sürdürdüm. Dört sene geçti hala benimle ilgileniyorlar. Onların yardımı, Allah’ın da izniyle bıraktım. Şimdi üniversite okuyorum. Nişanlandım. Dört senedir kullanmıyorum."

"İlk kullanmaya başladığında ailen farkına varmadı mı?" şeklinde yöneltilen bir soruya “Ailem farkına varıyordu ancak bana konduramıyordu. İnsan kendi çocuğuna yakıştıramıyor.” ifadeleriyle yanıt veren M, eroine geçtikten sonra zorlanmaya başladığını ve ailesine uyuşturucu bağımlısı olduğunu anlattığını belirtti.

M, ailesinin kendisini dışlamadığını, kendisine destek olduğunu aktararak, onların varlığını hep hissederek mücadelesinde dört yılı geride bıraktığını dile getirdi.

Ailelere "Kesinlikle, ne olursa olsun çocuklarınızın peşini bırakmayın." önerisinde bulunan M, kendisi gibi olan gençlere de şöyle seslendi:

"Ailelerinize, çocuklarınıza sarılın. Bu bırakılmaz bir şey değil. Bırakılır. Ortamda şu şekilde bir laf var, ‘Bunu bırakamazsın ancak ara verirsin.’ Bunu gençlerin beyinlerine nakşetmişler. Böyle diyenlere aldırmayın. Ayık kalınabiliyor. Hiçbir faydası yok. Zararı çok."

"Bir kızım var, kendimi kızıma adadım"

Evli ve bir çocuk babası İ.B. de henüz lise yaşlarında uyuşturucuya başladığını anlattı. Uyuşturucu haplar ve kokain kullandığını, düğününün olacağı dönemde de eroine başladığını anlatan İ.B, 4-5 sene eve girmeden, sokaklarda, hastanelerde yatarak eroin kullandığını aktardı.

“Evliydim... Sağ olsun eşim de beni bırakıp gitmedi. Allah ondan razı olsun. Çocuğumuza hamileydi. Çok sıkıntılar yaşadım.” diyen İ.B, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağ olsun Altındağ Belediyesi elimizden tuttu. Belediyedeki sosyoloğumuz Güliz Hanım bizimle ilgilendi. Şimdi dört senedir temizim, ayıklık dönemindeyim. Bir kızım var 5 yaşında. Kendimi kızıma adadım. Allah’ın izniyle bundan sonra başlamam. Bir insan, basit diye gördüğümüz sigarayı bırakamıyor. Uyuşturucu bunun kat be kat üstü. Arkadaş ortamında falan bulunsalar da bir insanın içinde olmadığı sürece, kimse içiremez. Allah’a şükürler olsun, ben istedim, başkanlarımız destek verdi, devletimizin desteği oldu. Ben iyi olmasaydım belki de 15 Temmuz’da devletimizin yanında olamazdım. Ben bu nedenle de ayrı bir mutluluk içerisindeyim.”

“Patlıcanın bu kadar lezzetli olduğunu bilmiyordum”

Bir başka genç İ.G. de maddi ve manevi olarak tükendikten sonra ailesine durumunu anlattığını ve uyuşturucudan kurtulmak için yardım istediğini aktardı.

Tedaviye başladığını ve her şeyin çok iyi gittiğini belirten İ.G, "Bir senedir içmiyorum. İsteyince zaten insan yapar. İlk başta beyinde bitmesi gerekir diye düşünüyorum. Kendi yaptığımız hataları çok çok çekiyoruz. Bıraktıktan sonra hala kötülüklerini hissedebiliyorum." ifadeleriyle kendisi gibi olanlara da çağrıda bulunuyor.

Yanında oturan annesinin elinden tutan İ.G, önce teşekkür ediyor ve ardından ekliyor:

"Artık yediğim içtiğimin tadı var. Patlıcanın bu kadar lezzetli olduğunu bilmiyordum. Yeniden doğmuş gibi oldum. Uyuşturucu kullandıktan sonra insan öyle bir değişiyor ki çevresine, annesine ve babasına tamamen hayırsız oluyor. Anne babasına hayırsız olan insandan kime ne hayır gelir."

İ.G’nin annesi de şunları söyledi:

“Oğlum gelip bana durumunu anlattı. Fark ediyordum ama oğluma yakıştıramıyordum. Oğlum ne yapacağız? Kavga dövüşle bu işlerin hallolacağını düşünmüyorum. Rabbime binlerce şükür olsun, bu sene güzel bir ramazan orucu tutuyorum. Ben oğlumu madde bağımlısı olarak değil, normal bir hasta olarak kabul ettim. 'Sen hastasın, özel bir çocuksun, bunu birlikte başaracağız Allah’ın izniyle' dedik.”

“Dışarıdaki insanların bize bakışları bile değişiyordu”

Uyuşturucu bağımlılığından dolayı işinden ayrıldığını anlatan bir başka genç A.O.A, “İki sene boyunca uyuşturucu kullandım, herhangi bir işte çalışamadım. İçince hayatla ilişiğimizi kesiyorduk. Dışarıya bile çıkamıyorduk. Dışarıdaki insanların bize bakışları bile değişiyordu. İçiyorduk, evden bir yere çıkamıyorduk.” sözleriyle bağımlılıkla geçirdiği yıllarını anlattı.

En büyük destekçisinin annesi olduğunu ifade eden A.O.A, AMATEM’de kendisiyle yakından ilgilenilmesi sonucu uyuşturucuyu artık kullanmadığını belirtiyor.

A.O.A, işsiz kalınca yine başlamaktan korktuğunu ve kendisine Altındağ Belediyesinin sahip çıktığını dile getirerek, kendisine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

“Babam uyuşturucu içiyor”

En son söz alan E.C, 30 yaşında uyuşturucuya başladığını, yaş olarak küçük olmamasına rağmen neden ve nasıl başladığını bilmediğini söyledi.

Uyuşturucu kullanmaya başladığında 7 yaşındaki kızının vefat ettiğini ve onun ölümünün ardından daha çok bağımlı hale geldiğini anlatan E.C, bir bankada çalıştığını ve uyuşturucu kullandığı için ayrılmak zorunda kaldığını aktardı.

E.C, uyuşturucuyu bırakmasında, beş yaşındaki oğlunun anaokulunda öğretmenine, “Babam uyuşturucu içiyor” dediğini duymasının etkili olduğunu dile getirdi.

“Görüp, göreceğim bu olsun. Yarın, oğlum da benden görüp başlar diye düşündüm, korktum ve bıraktım.” diyen E.C, tedavinin ardından yaşadığı iş bulma sıkıntısının da kendisini çok zorladığını belirtiyor.

Ailesine bu süreçte zarar verdiğini ve çok üzgün olduğunu anlatan E.C, "Cezaevine girdim, sicilim bozuldu. O nedenle de iş bulamadım. Evde hiç eşya bırakmadım. Maddeyi bulamayınca evde ne varsa sattım. Eşimin kolundaki bileziklere varana kadar sattım. Üç senedir içmiyorum. Bütün duygularım yerine geldi. Önceden ne ağlayıp gülebiliyordum ne de çocuğumu kucağıma alabiliyordum. İnşallah bundan sonra mutluyum ve hep böyle gider.” diyerek sözlerini tamamladı.

“İnşallah sizin bu mücadeleniz diğer gençlere de örnek olur”

Herkesin hikayesini ve Altındağ Belediyesinin yürüttüğü projeyi dinleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları söyledi:

“En başta ailenizden, doktorlarınızdan, sosyolog ve psikologlarınızdan Allah razı olsun. İnşallah sizin gibi örnekler giderek çoğalır. Uyuşturucu kullanan gençlerimiz de bu illetten en kısa sürede kurtulurlar ve ayıkırlar... Bu iş sizlerde bitiyor. Altındağ Belediyemiz sağ olsun, burada da AMETEM güzel hizmetler veriyor. Böyle güzel başarılı örneklerin olması, mutluluk verici... İnşallah sizin bu mücadeleniz diğer gençlere de örnek olur. Ailelerin destek olması lazım. Ben hepinize Allah’tan kolaylık diliyorum. Allah bütün korktuklarınızdan sizi emin kılsın.”

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın