Gündem

Uzak Doğuluların Mevlana'ya ilgisi artıyor

TÜRSAB Konya BYK Başkanı Yanar, Mevlana müzesi hakkında, "Son zamanlarda Japon turistlerin sayısında artış yaşanıyor. Uzak Doğu'dan gelenlerin sayısında artış görülüyor." dedi.

13.12.2017 - Güncelleme : 13.12.2017
Uzak Doğuluların Mevlana'ya ilgisi artıyor Fotoğraf: AA/Abdullah Coşkun

KONYA - Abdullah Doğan

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Kazım Yanar, Mevlana Müzesine önceki yıllara göre yurt dışından gelen ziyaretçi sayısında artış olduğunu belirterek, "Her yıl olduğu gibi İranlı turistler başı çekiyor. Son zamanlarda ise Japon turistlerin sayısında artış yaşanıyor. Uzak Doğu'dan gelenlerin sayısında artış görülüyor." dedi.

Türk ve İslam dünyasının en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi, Şeb-i Arus haftasında yerli ve yabancı ziyaretçilerle dolup taşıyor.

Geçen yıl Türkiye genelinde en çok ziyaret edilen mekan olan Mevlana Müzesi, 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında en yoğun günlerini yaşıyor. Mevlana'nın "gel" çağrısına uyarak, manevi havayı teneffüs etmek için kente gelenler, her yıl Kubbe-i Hadra'nın (Yeşil Kubbe) altında buluşuyor.

Bu yılın 11 ayında 2 milyon 274 bin ziyaretçi

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ziyaretçi yoğunluğu her yıl artan, 2014'te 2 milyon 109 bin 487 kişiyle ziyaretçi rekoru kıran Mevlana Müzesi, 2015'te bu rakamı da aşarak 2 milyon 337 bin 850 ziyaretçiye ulaştı.

Müze, 2016'da 2 milyon 429 bin 573 ziyaretçi ile Topkapı ve Ayasofya'nın da önüne geçerek, ziyaretçi sayısı bakımından Türkiye'deki müzeler arasında birinci sırada yer aldı.

Şeb-i Arus etkinliklerinin başlamasıyla yerli ve yabancı turistlerle dolup taşan müzeye bu yılın 11 ayında ise 2 milyon 274 bin kişi geldi.

Ziyaretçi sayısının, 17 Aralık'ta sona erecek etkinliklerin son günlerinde daha da artması bekleniyor.

Otellerde yer sorunu yok

TÜRSAB Konya BYK Başkanı Kazım Yanar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte Şeb-i Arus heyecanının yoğun şekilde yaşandığını söyledi.

Törenlerin sadece Konya'da yapılmasından dolayı da ziyaretçi sayısının artmasını umduğunu belirten Yanar, şöyle devam etti:

"Geçen yılki törenler, Kayseri'de yaşanan terör saldırısından dolayı durgun ve sönük geçmişti. Bu yıl oldukça yoğun geçiyor. Şu anda otellerde yüzde 65-70 oranında doluluk oranı var. Geçen yıl bu oranları yakalayamamıştık. Şu anda 8 bin yatak kapasiteli otellerimizde yer sorunu yok. 'Şeb-i Arus döneminde otellerde fiyatlar artıyor' gibi gerçek dışı söylemlerle karşılaşıyorduk. Bu yıl bunu da ortadan kaldırdık. Konya'da Şeb-i Arus haftasında her şey müsait. Ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Otellerin son günlerde tam kapasiteyle çalışacağını düşünüyoruz. Dışarıda anlatıldığı gibi yüksek fiyat artışı yok, yüzde 20 civarında. Bu yıl geçmiş yıllara göre yurt dışından gelen yabancı ziyaretçi sayısında artış var. Her yıl olduğu gibi İranlı turistler başı çekiyor. Son zamanlarda ise Japon turistlerin sayısında artış yaşanıyor. Uzak Doğu'dan gelenlerin sayısında artış görülüyor. Mevlana Müzesine en çok İran, Afganistan, Pakistan, Güney Kore ve Japonya'dan turist geliyor."

Yanar, müzenin ücretsiz hale gelmesiyle ziyaretçi sayısının önümüzdeki yıllarda daha da aratacağını dile getirerek, "Mevlana Müzesi'ne gelen misafirlerimiz genellikle kısa süreli ziyaretçiler. Misafirlerimizin kentte daha çok vakit geçirmelerini sağlamak için çalışmalar yapacağız." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.