Gündem

Yarbay Yıldız ve Ercan Gün 'FETÖ/PDY üyeliği' suçundan tutuklandı

Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında şüpheliler Yarbay Metin Yıldız ve gazeteci Ercan Gün, "FETÖ/PDY üyeliği" suçundan tutuklandı.

25.08.2016 - Güncelleme : 25.08.2016
Yarbay Yıldız ve Ercan Gün 'FETÖ/PDY üyeliği' suçundan tutuklandı

İSTANBUL

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen istihbaratçı Yarbay Metin Yıldız ile gazeteci Ercan Gün, firari ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY üyesiyle irtibatları olmaları ve bu irtibatlarını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da devam ettirmeleri kanaatinin oluşması nedeniyle tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan Yıldız ve Gün, savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. 

Nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, Yıldız ve Gün'ün "FETÖ/PDY üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verdi.

"Samast'ın görüntülerini, algı oluşturulacak şekilde yayınladı"

Kararda, şüpheli Metin Yıldız'ın olay tarihinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü görevinde bulunduğu ve gazeteci Hrant Dink'in öldürüleceği istihbaratını almasına rağmen görevi gereği göstermesi gereken asgari gayreti göstermediği belirtilerek, "Cinayete ilişkin yargılanan gerek jandarma gerekse emniyet mensubu şüphelilerle irtibatları olan şüpheli Yıldız'ın, diğer şüpheliler ve yargılananlarla fikir ve eylem birliği içerisinde, cinayetin işleneceğini bildiği halde örgütün hedefleri doğrultusunda, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün görev ve kadro itibariyle ele geçirilebilmesi için, bu cinayetin sonucuna hizmet edecek şekilde hareket ettiği anlaşılmıştır." denildi. 

Şüpheli Ercan Gün'ün de, olay tarihinde cinayetin faili olarak yakalanan Ogün Samast'ın görüntülerini, cinayetle askeri ilişkilendirmeye yönelik algı oluşturulacak şekilde yayınladığı kaydedilen kararda, Ogün Samast'ın bahse konu fotoğrafları verdiği olay mahalline (Samsun Emniyet Müdürlüğü) gitmesine rağmen Gün'ün, Ergenekon yargılamalarıyla ilgili algı oluşturma maksadıyla, "fotoğrafın çekildiği yerin jandarma olduğunu" belirttiği dile getirildi.

"Birçok FETÖ üyesiyle irtibatlılar"

Kararda, her iki şüphelinin de firari olan ve tutuklu bulunan birçok FETÖ/PDY üyesiyle irtibatları oldukları belirtilerek, "Bu irtibatların, FETÖ/PDY terör örgütü üyelerince oluşturulan 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları, MİT tırlarının durdurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve hükümetinin uluslararası alanda teröre yardım ettiği algısını oluşturmaya yönelik, sonuçları 15 Temmuz darbe girişiminde de görülen ihanet hareketinden sonra devam ettirildiği kanaatine varılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Soruşturma kapsamında toplam tutuklu sayısı 16'ya yükseldi.

Muhabir: Murat Kaya İstanbul

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.