Gündem

Yunus Emre Enstitüsü dünya çocuklarını Türk kültürüyle buluşturacak

Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Türk kültürünün Karagöz-Hacivat, Nasreddin Hoca gibi temel eserlerini dünyanın dört bir yanındaki çocuklarla buluşturacak.

22.04.2017 - Güncelleme : 25.01.2018
Yunus Emre Enstitüsü dünya çocuklarını Türk kültürüyle buluşturacak

ANKARA - Meltem Bulur

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Türk kültürünün Karagöz-Hacivat, Keloğlan, ebru sanatı, Nasreddin Hoca gibi temel eserlerini dünyanın dört bir yanında Türkçe öğrenen çocuklarla buluşturarak, onlara bayram yaşatacak.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 40 ülkede 50 merkeziyle Türk kültür ve sanatının en güzel örneklerini dünyaya tanıtan YEE, bu misyonuyla kültürel etkileşime ve paylaşıma katkı sağlamayı sürdürüyor.

Enstitü, bu çerçevede 1979 yılından itibaren tüm dünya çocuklarıyla, uluslararası çapta kutlanmaya başlanan 23 Nisan'da Viyana, Bakü, Astana, Köstence, KKTC, Berlin ve Amsterdam'da Türkçe ders verilen okul ve eğitim kurumlarında birçok etkinlik gerçekleştirecek.

Çocuklara ebru teknesi kurulacak

Viyana Yunus Emre Enstitüsünde, bayram kutlamaları kapsamında 4-8 yaş çocuklara yönelik ücretsiz boyama etkinlikleri ve 9 - 14 yaşındaki çocuklar için ebru atölyeleri hazırlanacak. Profesyonel ebru sanatçılarının çocuklara eşlik edeceği etkinlikte her çocuğun bir ebru teknesi olacak.

Bu etkinlikle çocuklara geleneksel sanatların sevdirilmesi, geleceğin büyük ebru sanatçılarının Avrupa'da da yetişmesi için zemin hazırlanması amaçlanıyor. Etkinlik kapsamında çocuklar Nasreddin Hoca hikayeleriyle de buluşacak.

Bakü'de Türk halk dansları, Berlin'de "Küçük Prens" gösterisi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Büyükelçiliğinin iş birliği ve Anadolu İlköğretim Okulunun desteğiyle 23 Nisan'da Türkçe dersi verilen okullarda eğitim gören öğrencilerin ve velilerinin katılacakları bir tören düzenlenecek. Programda Türk halk dansları ve illüzyon gösterileri yapılacak, şiirler okunacak.

Berlin'de "Küçük Prens" projesi ile 4-13 yaş arası çocukların anadilleri olan Türkçeye yakınlaştırılmaları hedefleniyor. Üç farklı yaş grubu aynı konu hakkında çalışmalar yapacak ve farklı etkinliklerle ilgilenecek. Küçük Prens kitabının farklı yaş gruplarına uygun tasarımları kullanılarak çocuklara okumanın önemi anlatılacak ve oluşturulan gruplarla tiyatro, radyo tiyatrosu, kukla ve gölge oyunları gibi faaliyetler de yapılacak. Etkinlik 10 Haziran'a kadar her cumartesi düzenlenecek.

KKTC'de Keloğlan, Kazakistan'da Karagöz-Hacivat

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle, KKTC'de geleneksel el sanatları atölyeleri, Karagöz-Hacivat, Keloğlan sahne tiyatroları, oyun stantları, yarışmalar, folklor gösterileri düzenlenecek.

"Çocuk şenliği" adı verilen etkinliklerde ayrıca engelli çocuklar korusu sahne alacak. Çocuklar için oyun alanlarının kurulacağı etkinlikte, çekilişlerle hediye dağıtılacak. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.