Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,541.10
BTC/USDT
69,851.00
BIST 100
9,098.67
Gündem

Yurt genelinde '57. Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşü' yapıldı

Yurt genelinde tarihe sığmayan kahramanlıklarıyla Çanakkale Zaferi'nde destanlaşan 57. Piyade Alayı şehitleri anısına sabah namazı sonrası yürüyüş yapıldı.

25.04.2017 - Güncelleme : 25.04.2017
Yurt genelinde '57. Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşü' yapıldı Fotoğraf: AA/Mesut Karaduman

DİYARBAKIR

Çanakkale Zaferi'nde destanlaşan ve tarihe sığmayan kahramanlıklarıyla anılan 57. Piyade Alayı şehitleri, Diyarbakır'da sabah namazının ardından "57. Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşü" ile anıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğünce düzenlenen yürüyüş kapsamında çoğunluğu gençlerden oluşan grup, sabah namazı vaktinde Sümer Camisi'nde bir araya geldi.

Yenişehir İlçe Müftüsü Şevket Dilmaç tarafından verilen "şehadet" konulu vaazın ardından sabah namazı kılındı, şehitler için dua edildi. Daha sonra cami avlusunda Gençlik Merkezi tarafından katılımcılara çorba ikram edildi.

Cami önünde toplanan grup, ellerinde Türk bayraklarıyla salavat ve tekbirler eşliğinde Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi'ndeki Diyarbakır Kara Şehitliği'ne kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından şehitler için dua edilerek Kur'an-ı Kerim okundu.

Etkinlik, şehit mezarlarının ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Bolu

Bolu'da vatandaşlar ve öğrenciler, Kültür Mahallesi Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara çorba ikram edildikten sonra yüzlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla Sağlık Mahallesi'nde bulunan Garnizon Şehitliği'ne yürüdü. Yürüyüş sonrası şehitlikte Kur'an-ı Kerim okundu.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Şahin Ertem, etkinlikte yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın "Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı / Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı / Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı / Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı." dizelerini okudu.

Binlerce kefensiz şehidin yattığı Çanakkale'de yazılan eşsiz destanın çok büyük anlam ifade ettiğini vurgulayan Ertem, "250 bin vatan evladının gözünü kırpmadan mukaddesat adına canlarını feda ettiği destanın adıdır Çanakkale. Henüz 15 yaşında ana kuzularının kınalar yakılarak kurban edildiği destanın adıdır Çanakkale." dedi.

Daha sonra şehitler için dua edildi.

Zonguldak

Zonguldak'ta Yayla Fener Camisi'nde toplanarak sabah namazını kılan vatandaşlar ve öğrenciler dua etti.

Cami çıkışında çorba ikram edilen grup, ellerindeki Türk bayraklarıyla Zonguldak Valiliği önüne kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, etkinliğin Gençlik ve Spor Bakanlığınca 81 ilde eş zamanlı düzenlendiğini bildirdi.

Edirne

Selimiye Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar sabah namazı kıldı. Namazın ardından vatandaşlara çorba ikram edildi, Türk bayrağı dağıtıldı.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102 yıl dönümü anısına 102 metrelik Türk bayrağı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük boy posterini taşıyan vatandaşlardan oluşan kortej, Selimiye Camisi'nden Balkan Şehitliği'ne yürüdü.

Şehitlikte düzenlenen törende de Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi.

Kırklareli

Kırklareli'nde Hızırbey Camisi'nde vatandaşlar ve öğrenciler sabah namazı kıldı, dua etti. Namazın ardından cami bahçesinde çorba ikram edilerek vatandaşlara Türk bayrağı dağıtıldı.

Vatandaşlar daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla şehitliğe yürüdü. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi. 

Tekirdağ

Tekirdağ'da vatandaşlar ve öğrenciler, tarihi Orta Camisi'nde sabah namazı kılarak, dua etti. 

Namazın ardından çorba ikram edildi, Türk bayrağı dağıtıldı. Vatandaşlar daha sonra 102 metrelik bayrakla Hükümet Caddesi'nden sahil dolgu alana kadar temsili yürüyüş gerçekleştirdi. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hazan Kadir Kardaş, burada yaptığı konuşmada, tarihe gençlerle, bütün millet olarak sahip çıkıldığını ifade ederek, şehitlerin her zaman olduğu gibi bu yıl da saygıyla ve dualarla anıldığını aktardı. 

İzmir

İzmir Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisinde kılınan sabah namazı ile başlayan program, cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası ikram edilmesi ile devam etti.

İzmir Gençlik ve Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İzmir Gençlik Merkezi tarafından gerçekleşen etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Konak Yalı Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti. Cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası dağıtıldı. 

Vatandaşlar daha sonra ellerinde 102 metrelik Türk bayrağıyla Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler okundu, dualar edildi. 

Uşak 

Uşak Cakaloz Camisinde toplanan Uşaklılar, sabah namazının ardından 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

Vatandaşlar daha sonra Türk bayraklarıyla Atatürk Mahallesi'ndeki Uşak Şehitliği'ne yürüdü. 

Okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitliğe karanfil bırakıldı.

Denizli

Denizli'de akşam saatlerinde başlayan etkinlik sabahın ilk saatlerine kadar devam etti. 

Etkinliğe katılan 200 kişilik izci grubu Delikliçınar Yeni Caminin önünde toplanarak şiir okudu, tiyatro oyunu sergiledi.

Daha sonra 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda toplanan grup Türk bayrakları ile Atatürk Anıtına kadar yürüdü. 

Muş

Muş'ta, Hacı Şeref Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, sabah namazı kıldı. Namazın ardından vatandaşlara çorba ikram edildi. 

Vatandaşlar daha sonra Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü anısına ellerindeki Türk bayraklarıyla Garnizon Şehitliği'ne yürüdü.

Program, şehitlikte Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasıyla sona erdi. 

Bitlis

Bitlis'te de "57. Alay Vefa Yürüyüşü" kapsamında Siteler Camisi'nde saban namazının ardından mevlit okutularak şehitler için dua edildi. 

İl Müftüsü Mehmet Faysal Geylani'nin konuşmasının ardından katılımcılara çorba ikram edildi. 

Daha sonra vatandaşlar Türk bayrakları ile Şehit Nihat Çaprak anıtını yürüdü ve şehitler için dua okudu. 

Antalya

Antalya'da Etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Hasan Kartal Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti. 

240 metre uzunluğunda Türk bayrağı açan vatandaşlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Şehidim hakkını helal et" sloganları eşliğinde Uncalı Mezarlığı'ndaki şehitliğe kadar yürüdü.

Kur'an-ı Kerim okunan şehitlikte, 57. Alay ile ilgili bilgi verildi.

Törene katılan bazı vatandaşlar, şehit mezarları başında dua etti.

Sakarya

Sakarya'da vatandaşlar ve öğrenciler, Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Orhan Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara çorba ikram edildikten sonra yüzlerce kişi ellerindeki Türk bayraklarıyla Yorgalar Mezarlığı Şehitliği'ne yürüdü.

Yürüyüşün ardından şehitlikte Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. 

Bartın 

Bartın'da İmam Hatip Camisi’nde sabah namazı kılındı. 

Cami çıkışında çorba ikramının ardından vatandaşlar ve öğrenciler ile askerler, ellerindeki Türk bayraklarıyla şehitliğe yürüdü. 

Burada Kur’an-ı Kerim okundu ve dua edildi. 

Karabük

Karabük'te vatandaşlar ve öğrenciler, Üniversite Mahallesi Sevgipınarı Camisi'nde sabah namazını kılarak dua etti.

Cami çıkışında çorba ikramının ardından katılımcılar, ellerindeki Türk bayraklarıyla Beşbinevler Mahallesi'nde bulunan şehitliğe yürüdü. Burada Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Çeti̇n, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale destanını anlatarak, bugün yapılan etkinliklerle o günleri yaşamaya çalıştıklarını söyledi. 

İstanbul

İstanbul'da 57. Alay ve Çanakkale şehitleri, "Vefa Yürüyüşü" ve Edirnekapı Şehitliği'ndeki törenle anıldı. 

Eyüp Belediyesinin destekleriyle İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlik kapsamında vatandaşlar ve öğrenciler, Eyüp Camisi'nde sabah namazı kılarak dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara yarma çorbası ikram edildi. Daha sonra katılımcılar ellerinde Türk bayraklarıyla Edirnekapı Şehitliğine yürüdü. Bu sırada 100 metrelik dev bir Türk bayrağı açıldı. Şehitlikte de Kur'an-ı Kerim okundu.

Törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Konya

Konya'da Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğünce organize edilen etkinlik kapsamında, vatandaşlar ve öğrenciler, sabah Hacıveyiszade Cami'sinde toplandı. Camiyi dolduran gençler, hep birlikte sabah namazını kıldı, ardından hatipler tarafından Kur'an-ı Kerim okundu. 

Yapılan duaların ardından, cami çıkışında vatandaşlara çorba ikram edildi. 

Topluluk daha sonra atılan sloganlar eşliğinde, yaklaşık 50 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla Konya Şehitliği'ne yürüdü. Burada okunan Kuran-ı Kerim'in ardından, Çanakkale ve 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere, tüm şehitler için dua edilerek, program tamamlandı.

Aksaray

Aksaray'da da etkinlik kapsamında Ulu Cami'de sabah namazı kılındı. Cami çıkışında vatandaşlara çorba dağıtıldı. 

Vatandaşlar, daha sonra ellerinde bayrakla Aksaray Şehitliği'ne kadar yürüdü. 

Burada şehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dualar edildi.

Trabzon

Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda, Ortahisar ilçesindeki Gülbaharhatun Camisi'nde bir araya gelen grup, sabah namazı kıldı, dua etti. Namazın ardından katılımcılara cami bahçesinde çorba ikram edilerek, Türk bayrağı dağıtıldı.

Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı anısına 150 metrelik Türk bayrağını taşıyan gruptakiler, buradan Atatürk Hürriyet ve Demokrasi Meydanı'nda bulunan İskenderpaşa Camisi'ne kadar yürüdü.

Burada düzenlenen törende de Kur'an-ı Kerim okundu, şehitler için dua edildi.

Ordu

Program kapsamında, Eskipazar Merkez Camisi'nde sabah namazı öncesi Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Sabah namazının kılınmasının ardından vatandaşlara çorba ikram edildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, burada yaptığı konuşmada, programın 81 ilde aynı anda düzenlendiğine dikkati çekerek, "57. Alayda atalarımız dönmeyi düşünmediler, bir adım geri atmadılar. Bizler gibi sabah namazıyla beraber belki sıcak çorbalarını içemeden şehit oldular bu güzel topraklar için. 15 Temmuz'da da gördük ki gençlerimiz, tıpkı ataları gibi dönmeyi düşünmediler. Tankların önünden çekilmediler. Bu da vefakar bir gençliğin atalarıyla aynı yolda yürüdüğünün bir işaretidir." dedi.

İl Müftüsü Mürsel Öztürk de Çanakkale Zaferi'nin önemine değindi.

Konuşmaların ardından katılımcılar, Eskipazar Camisi'nden Ordu Garnizon Şehitliği'ne yürüdü. Program, şehitlikte okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle sona erdi.

Düzce

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce organize edilen etkinlik kapsamında, belediye önünde toplanan öğrenci ve vatandaşların oluşturduğu yaklaşık bin kişilik grup Türk bayraklarıyla şehitliğe yürüdü. 

Yürüyüşün ardından şehitlikte, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı.

Katılımcılara yarma çorbasının ikram edilmesiyle sona eren etkinliğe, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Özdemir, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz ve Vali Yardımcısı Ruhi Yaylacı da katıldı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın