Yaşam

2 bin 500 rakımda 'kuşburnu mesaisi'

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde vatandaşlar, 2 bin 500 rakımdaki yayla ve ormanlık alanda doğal ortamda yetişen kuşburnu toplamaya başladı

20.09.2017 - Güncelleme : 20.09.2017
2 bin 500 rakımda 'kuşburnu mesaisi'

KARS

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde vatandaşlar, iki bin 500 rakımdaki yayla ve ormanlık alanda doğal olarak yetişen kuşburnu toplamaya başladı.

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Yağbasan, Handere ve Acısu mevkisi ormanlık alanında, Divik ve Çatak Yaylalarında doğal ortamda yetişen turuncu ve siyah renkte kuşburnular, mevsiminde marmelat ve şurup olarak tüketilmek üzere toplanıyor.

Her yıl eylül ayı ortalarında toplanmaya başlanan ve vücudun direncini artırdığı bilinen kuşburnu, C vitamini ihtiva ediyor.

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin florasının çok zengin bitkilerden oluştuğunu belirterek, son yıllarda doğal olarak yetişen ürünlere vatandaşın ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

Sarıkamış'ın yüksek kısımlarında doğal olarak yetişen kuşburnu gibi bitkilerin, insan sağlığı için çok faydalı olduğunun yöre halkı tarafından tecrübe edildiğini anlatan Gök, "Bölgemizde yaklaşık bir ay süreyle kuşburnu toplanıyor. Son zamanlarda büyük rağbet gördüğü için bazı vatandaşlar bu ürünleri satarak gelir elde ediyor, bazıları da kış mevsiminde evlerde tüketilmek üzere marmelatını ve şurubunu yapıyor." diye konuştu.

Kuşburnu toplayan vatandaşlardan Doğa Demirci, bitkinin C vitamini bakımından zengin olduğunu, kış aylarında bolca tükettiklerini belirterek, "Kuşburnu kışın gribe, soğuk algınlığına karşı vücudumuzu koruyor. Bunun yanında kent merkezinden, köylerden, ormanlık bölgeye gelen vatandaşlar da kuşburnu toplayıp satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar." dedi.

Muhabir: Hüseyin Demirci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın