Yaşam

Albino alabalıkları ilgi odağı oldu

Düzce'de alabalık üreticisi İbrahim Çengel'in uzun uğraşlar sonrası yetiştirdiği ve anavatanı Avustralya olan albino alabalıklar, görenlerin ilgisini çekiyor.

Gökhan Alkan  | 18.11.2017 - Güncelleme : 18.11.2017
Albino alabalıkları ilgi odağı oldu

Düzce

DÜZCE

Düzce'nin Yığılca ilçesinde alabalık üreticisi İbrahim Çengel'in, uzun çabalar sonucu yetiştirdiği anavatanı Avustralya olan albino alabalıklar, görenlerin ilgi odağı oldu.

Yedigöller mevkisindeki Bekirler köyünde 25 yıldır alabalık üreten Çengel, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine aldığı ve Türkiye'de nadir yetişen albino cinsi balıkları çoğaltmayı başardı.

Balığın bölgedeki doğal soğuk suyu sevdiğini ve yöreyi benimsediğini anlatan Çengel, albino alabalıkların ilk kez görenlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Çengel, dere suyu ile yetişen balıkların, derenin su sıcaklığı seviyesini sevdiğini belirterek, "Gökkuşağının ayrışmasından oluşan albino cinsi alabalıkları Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağıtmayı hedefliyorum." dedi.

Albino balığını üretmenin zorluğuna dikkati çeken Çengel, şöyle konuştu:

"Tesiste daha önce Gökkuşağı cinsi alabalık üretimi yapıyorduk ancak 25 yıllık uğraş sonucu anavatanı Avustralya olan albino cinsi alabalık üretimini gerçekleştirerek tüketime sunduk. Tesisteki balıkların yüzde 50'si albino, yüzde 40'ı gökkuşağı, yüzde 10'u ise kırmızı benekli alabalıklardan oluşuyor. Balıkların bir bölümü burada tüketiliyor. Çeşitli illerden de gelen talepleri değerlendirerek yavru ve yetişkin balık gönderimi yapıyoruz."

Muhabir: Gökhan Alkan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.