Yaşam

Ateşin ve dumanın lezzetlendirdiği tat: Firik

Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, yeşil buğday başaklarının ateşte kavrulmasıyla elde edilen "firik", emek yoğun bir sürecin ardından sofralara geliyor.

05.06.2017 - Güncelleme : 05.06.2017
Ateşin ve dumanın lezzetlendirdiği tat: Firik Fotoğraf: AA/Zuhal Kocalar

GAZİANTEP - Zuhal Uzundere Kocalar

Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan "firik", emek yoğun bir sürecin ardından sofralara geliyor.

Türkiye'nin en kaliteli durum buğdaylarının yetiştirildiği Gaziantep'in Araban ilçesinde buğday başakları yeşilken biçilerek bir gün güneş altında kurumaya bırakılıyor. Ertesi gün "Firik ustaları" tarafından 35 dereceyi bulan güneşin altında küçük yığınlar haline getirilen buğday başakları saplarıyla ateşe veriliyor ve tırmıklarla sürekli karıştırılarak ütülüyor.

Ütme işleminin ardından 3-4 gün kurumaya bırakılan başaklar daha sonra biçerdöver yardımıyla tanelerine ayrılıyor ve değirmenlerde öğütülerek "firik bulguru" haline getiriliyor. Sap alevi üzerinde ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman firiğe hoş kokulu ayrı bir aroma veriyor.

Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor

Firik bulguru gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden "Firik pilavı" olarak damakları lezzetlendiriyor. Gaziantep'in ilçelerinde üretilen firikler ayrıca Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Araban ilçesinde çiftçilik yapan İsmail Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en kaliteli durum (makarnalık buğday) buğdaylarının yetiştirildiği Araban Ovası’nda üretilen sert buğdaydan yaptıkları firiğin yurt içi ve yurt dışına satıldığını söyledi.

Firiğin süt buğdaylardan yapıldığı için kendine has bir lezzeti olduğunu anlatan Altun, şunları dile getirdi:

"Araban'da üretilen firikler özellikle Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Bu iş benim için bir hastalık. Her sene mutlaka yaparım. Buğdaylar yeşilken makineyle biçiliyor. Bir gün bekledikten sonra firik ustaları tarafından yakılan ateşlerde ütülür. Bunu herkes yapamaz. Deneyim gerektiren bir iş. Diğer ekinlere sıçramasın diye traktörle hendekler açılır yakılırken. Daha sonra biçerdöverle tanelerine ayrılır ve değirmende kırılır tüketime hazır hale gelir."

"Normal buğday 1 liraya satılırken firiğin kilogramını 5 lira"

Altun, firik ustalarının yevmiyelerinin diğer tarım işçilerinden farklı olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Normal tarlada çalışan işçiler 30-40 lira arasında alırken, firik ustaları 100 lira alır günlük. Ayrıca yemekleri, içecekleri gelir. Firik yapımı sırasında tarlada geceleri de bir nöbetçi tutarız. Yakılan firiklerde kıvılcım kalmışsa tutuşmasın başka yere sıçramasın diye sürekli kontrol eder. Bu işçiye de 125 lira öderiz. Firiğin yapımı çok zor ama getirisi iyi. Normal buğday 1 liraya satılırken firiğin kilogramını 5 liraya veriyoruz. Masrafı çok ama buğdaydan daha çok getirisi oluyor. "

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.