Yaşam

Avusturyalı Diana'nın 'tekstil' hayali Türkiye'de gerçek oldu

Türkiye'ye 30 yıl önce yerleşen Avusturyalı Diana Güven, çocukluk hayali olan tekstil tasarımcılığında önemli başarılara imza attı.

23.10.2017 - Güncelleme : 23.10.2017
Avusturyalı Diana'nın 'tekstil' hayali Türkiye'de gerçek oldu Fotoğraf: AA/Abdülhamid Hoşbaş

ANKARA - Burcu Çalık

Türkiye'ye 30 yıl önce yerleşen Avusturyalı Diana Güven, çocukluk hayali olan tekstil tasarımcılığında önemli başarılara imza attı.

Avusturya'da küçük bir kasabada doğan ve 20'li yaşlarına kadar burada yaşayan Diana Güven (50), Türkiye'ye ilk kez 1989'da annesinin hediyesi olan geziyle geldi. İstanbul'a hayran kalan Güven, önce burada dil eğitimi almaya karar verdi, sonrasında da Türkiye'den kopamadı.

"Türkiye'ye değil aslında tekstil cennetine gelmişim"

Evlenen ve iki çocuk annesi olan Güven, AA muhabirine Türkiye'deki 30 yılını anlattı.

"1989'da İstanbul'a ilk geldiğimde o kadar sevmiştim ki... Sanki daha önce yaşamış gibi hissetmiştim kendimi. 1989 sonbaharında, aslında iş aramam gereken bir dönemde, Türkiye'de dil öğrenmeye karar verdim" diyen Güven, daha sonra Türkiye'ye yerleşmeye karar verdiğini ve her zaman çok sevdiği tekstil sektörüne girdiğini söyledi.

Güven, Avusturya'da babasının da isteğiyle heykeltıraşlık eğitimi aldığını fakat çocukluğundan bu yana en büyük hayalinin tekstil sektöründe çalışmak olduğunu belirterek, "Türkiye'ye değil aslında tekstil cennetine gelmişim. Tekstil sektörüne girmek benim için o dönem kolay olmuştu. Çünkü ihracat yapan firmalar çift dil bilen insanları arıyordu. Başladım ve çok mutlu oldum." diye konuştu.

20 yıl askeri, polisi, itfaiyeyi giydirdi

Tekstil sektöründe yaşanan ekonomik krizden dolayı tekstilin "teknik tasarım" kısmına yöneldiğini aktaran Güven, bu alanda çalışan uluslararası kaynaklı bir firmada 20 sene hizmet verdiğini söyledi.

Güven, bir süre sonra firmanın Türkiye danışmanlığını üstlendiğini, iş yerinin geçen yıl Türkiye'den çekilme kararı alması üzerine bu işin sonlandığını kaydetti.

Güven, bu konuda yürüttüğü çalışmaları, "Jandarmanın, polisin, itfaiyenin özel kıyafetleri, balistik yelekler, özel uyku tulumları yaptım. Eksi 40 dereceye kadar dayanıklı, aniden açılabilen, savaş sırasında kullanılabilen bir sürü teknik tekstili dizayn ettim. Teknik tekstil eğitimi alıp, Türkiye'de tek olmak bir ayrıcalıktı, büyük bir şanstı. Bu şansı yakaladım ve kullandım. Çok iyi bir fırsat oldu. Türkiye'ye hizmet verebilmek, 30 senedir yaşadığım ülkede sınırda savaşan askeri, polisi giydirebilmek, onların görev sırasında daha rahat olabilmesini sağlayabilmek çok özeldi." sözleriyle anlattı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.