Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,547.60
BTC/USDT
70,309.00
BIST 100
9,094.28
Yaşam

Boksör olmayı düşünürken kuş bilimine gönül verdi

Iğdır'da yaşayan Berkan Demir, "Eskiden boksör olmayı düşünüyordum, şimdi iyi bir biyolog, ornitolog, bilim adamı olmak istiyorum." dedi.

19.10.2017 - Güncelleme : 20.10.2017
Boksör olmayı düşünürken kuş bilimine gönül verdi Fotoğraf: AA/Hüseyin Yıldız

IĞDIR - Hüseyin Yıldız

Iğdır'ın Yukarı Çıyrıklı köyünde yaşayan 20 yaşındaki Berkan Demir, 8 yıl önce Türkiye'nin en büyük kuş halkalama istasyonlarından Aras Kuş Halkalama İstasyonu bölgeye kurulunca, annesinin isteği üzerine gönüllü olarak çalışmalara katılmaya başladı.

Genç, Kuzeydoğa Derneği tarafından kurulan istasyonda, onlarca kuş türünü halkalayıp sistemlere kaydederek Türkiye'nin envanterine girmesine katkı veriyor.

Henüz 12 yaşındayken annesinin isteği üzerine istasyona geldiğini belirten Demir, 8 yıldır burada gönüllü hizmet verdiğini söyledi. 

Bölgedeki akranlarının belli bir süre sonra köyden göç ettiğini fakat burada kalarak memleketine hizmet vermek istediğini belirten Demir, "Aras Kuş Cenneti'ne gelmeden önce burası benim için sıradan bir köydü, buradan kaçıp kurtulmak, başka yerlerde başka işler yapmak istiyordum. Buraya gelince ne kadar çeşitliliğin, ne kadar güzelliklerin olduğunu gördüm. Kaçmak yerine buradaki habitatı, hayvanları, biyolojik yaşamı öğrenmek istedim." ifadesini kullandı.

"Eskiden boksör olmayı düşünüyordum"

Bilimsel çalışma yapma kararı almasında etkisi bulunduğu için annesine minnettar olduğunun altını çizen Demir, şöyle konuştu:

"Çok mutluyum, iyi ki böyle bir seçim yapmışım. Üniversitede seçmek istediğim bilim dalı biyoloji ve moleküler biyoloji çünkü gerçekten doğaya ve insanlığa bir şeyler katmak istiyorum. Bir kuş türü bulursam 'phylloscopus Iğdıri' adını vermeyi düşünüyorum. Eskiden boksör olmayı düşünüyordum, şimdi iyi bir biyolog, ornitolog, bilim adamı olmak istiyorum. Yeni bir tür bulmayı, bulunca kendi adımı veya yaşadığım yerle ilgili bir isim vermeyi düşünüyorum, en büyük hayalim bu."

"En büyük emeği gösterenlerden biri Berkan'dır" 

Kuzeydoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Aras Nehri Kuş Cenneti'nin, gözlemlenen kuş sayısı bakımından Türkiye'de birinci sırayı elde etmesinde gönüllülerin katkısının büyük olduğunu bildirdi.

Bunun, bir kişinin elde edebileceği başarı olmadığına dikkati çeken Şekercioğlu, "Burada yaklaşık 2006 yılından bu yana 12 yıldır çalışmalar devam ediyor. Neredeyse 100 bin kuş halkalandı, 281 kuş türü kaydedildi ve senede toplam 6 ay her gün aralıksız kuş araştırmaları yapılıyor. Burada en büyük emeği gösterenlerden biri de Yukarı Çıyrıklı köyünde yaşayan Berkan Demir'dir." dedi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.