Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,528.90
BTC/USDT
69,858.00
BIST 100
9,080.71
Yaşam

Hayata 'burun farkıyla' tutundu

Edremit Körfezi'nde batan teknedeki göçmenleri kurtarma operasyonu, Sahil Güvenlik ekiplerince görüntülendi. Kurtarılan Suriyelinin, teknenin su üstünde kalan burnuna tutunarak hayatta kaldığı ortaya çıktı.

09.02.2016 - Güncelleme : 09.02.2016
Hayata 'burun farkıyla' tutundu

İZMİR / BALIKESİR - Halil Şahin

Sahil Güvenlik Hava Komutanlığı personeli, Edremit Körfezinde 27 kişinin hayatını kaybettiği göçmen faciasına ilişkin arama kurtarma çalışmalarını görüntüledi.

Sabah saatlerinde Edremit açıklarında tekne battığı ihbarının gelmesi üzerine arama kurtarma harekatı başlatan TCSG 510 helikopteri ile TCSG 552 uçağı, İzmir'deki üsten havalandı. Uçak ve helikopterdeki kameralar, çalışmaların her anını kaydetti.

Görüntülerde, ekipler bölgeye ulaştığında yaklaşık 10 metrelik fiber teknenin büyük bölümünün suya battığı, yaklaşık 1 metrelik burun kısmının ise henüz su üzerinde kaldığı görülüyor. Teknenin burnuna tutunan bir sığınmacının el sallayarak yardım istemesi üzerine, helikopterdeki arama kurtarma operatörü Astsubay Üstçavuş Tuncay Ceylan vinç yardımıyla denize iniyor.

Yaşam mücadelesi saniye saniye kamerada

Ceylan'ın kaskındaki kamera, su üzerindeki yaşam mücadelesini de saniye saniye kaydediyor. Suya inen Ceylan, önce sığınmacıya doğru birkaç metre yüzüyor. Sığınmacıdan Türkçe ve İngilizce olarak suya inmesini isteyen Ceylan, suya inen genci yakalayarak omuz askısı ile kendisine bağlıyor.

Helikoptere alınan sığınmacının çok üşüdüğü, elleri ve ayaklarının titremesinden anlaşılıyor. Ceylan, kurtardığı gencin üzerine bir battaniye sererek ısınmasını sağlıyor. Helikopter, Çanakkale'nin Küçükkuyu beldesine doğru ilerliyor. Kıyıda iniş için uygun yer olmaması üzerine sığınmacı yine vinç yardımıyla karaya indiriliyor.

"Teknenin üzerinde olması şansıydı"

Suriyeli Pelen Hüseyin'i kurtaran Sahil Güvenlik Hava Komutanlığında görevli arama kurtarma operatörü Astsubay Üstçavuş Tuncay Ceylan, AA muhabirine, bölgeye ulaştıklarında çok sayıda ceset gördüklerini belirtti.

Başarılı bir arama kurtarma gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Ceylan, "Biraz daha geç gitseydik o tekne batmış olurdu, zaten büyük kısmı sudaydı. Kurtardığımız kazazede suyla temas edeceği için hayatta olmayabilirdi. Onun şansıydı, teknenin üzerinde olması ve bizim de orada olmamız" dedi.

Arama çalışmaları sürüyor

Öte yandan, 40 kişiyi taşıdığı değerlendirilen teknenin batmasının ardından Sahil Güvenlik personelince helikopter ve botlarla başlatılan arama çalışmaları ise halen sürüyor. Olayda 11'i çocuk 27 kişi hayatını kaybetmişti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın