Dolar
32.34
Euro
34.87
Altın
2,220.97
ETH/USDT
3,567.80
BTC/USDT
70,830.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Hayata film gibi dönüş

Konya'da ev kadını Usta, kalp krizi geçiren babasını, dizilerden gördüğü kalp masajını 10 dakika boyunca etkin şekilde uygulayarak hayata döndürdü.

24.01.2017 - Güncelleme : 25.01.2017
Hayata film gibi dönüş

KONYA - METİN BOLAT

Konya'da ev kadını Nuray Usta, kalp krizi geçiren babasını, dizilerden gördüğü kalp masajını 10 dakika boyunca etkin şekilde uygulayarak hayatta tutmayı başardı.

Damar tıkanıklığı nedeniyle 2008'de stent takılan Hasan Usta (77) evinde rahatsızlandı. 39 yaşındaki kızı Nuray Usta, kalbi duran babasına yaklaşık 10 dakika boyunca kalp masajı yaptı.

Ambulansla Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan Usta'nın kalp krizi geçirdiği ve zamanında yapılan müdahaleyle hayata döndüğü belirlendi. Hastanede yapılan detaylı kontroller ve müdahaleyle Usta, sağlığına kavuştu.

"Saniyelerle yarıştım"

Nuray Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalbini ve göğsünü tutarak yere yığılan babasının kalbinin atmadığını fark edince kısa süreli panik yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Adeta saniyelerle yarıştım. Babamın nefesi durdu. Aklıma hemen filmlerde gördüğüm kalp masajı geldi. Yaklaşık 10 dakika yaptığım kalp masajını, babam ellerini oynatmaya başlayınca bıraktım. Dizilerde izlediğim bir sahnenin babamın hayatını kurtaracağını hiç düşünmemiştim."

"Cesur şekilde yapılmış bir kalp masajı"

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, "Cesur şekilde yapılmış bir kalp masajının sonunda bir kaburgası kırılsa da hasta yaşama döndürülmüş. Müdahale yapılmamış olsaydı, hasta kaybedilebilirdi. Bu etkin şekilde uygulanan müdahaleyle dizi ve filmlerde sağlıkla ilgili verilen doğru mesajların ne kadar önemli olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.