Yaşam

'Horansuyukestemet' ailesinin fertlerinin en az iki de ismi var

Afyonkarahisar'da "Horansuyukestemet" ailesinin fertleri uzun bir soyisimleri olmasına rağmen çocuklarına da en az iki isim koyma geleneğini yıllardır sürdürüyor.

29.03.2016 - Güncelleme : 29.03.2016
'Horansuyukestemet' ailesinin fertlerinin en az iki de ismi var Fotoğraf:AA/Canan Tükelay

AFYONKARAHİSAR  - CANAN TÜKELAY

Afyon'un Bolvadin ilçesinde yaşayan Horansuyukestemet ailesinin her bir ferdi, en az iki isme sahip. Aile üyeleri, ad ve soyadlarının uzunluğu nedeniyle zaman zaman ilginç tepkilerle karşılaşıyor. Aile bireylerinin yaklaşık 30-35 harften oluşan ad ve soyadlarını duyunca şaşkınlıklarını gizleyemeyenler, bunun nedenini öğrendiklerinde ise gülümsüyor.

Aile üyelerinden 63 yaşındaki emekli öğretmen Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi Hacı Hüseyin'in, ilçede adı "Horan" olan bir mesirelik alanın sahibi olduğunu söyledi.

Dedesinin bir süre sonra bu alandan su çıkarttığını, bu suya da "Horanların suyu" denildiğini aktaran Horansuyukestemet, "Soyadı Kanunu çıkınca da dedem, Horansuyu ile ikamet ettiği mahallenin adı olan Kestemet'i soyadı olarak almış. Yani nüfusa Horansuyukestemet olarak kaydettirmiş. Bu soyadını o günden bugüne kullanıyoruz" diye konuştu.

Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet, 8 kardeş olduklarını, babalarının tüm çocuklarına 2 ya da 3'er ad koyduğunu vurgulayarak, "4 kız, 4 erkek kardeşiz. Babam isimlerimizi, 'Müşerref Saadet, Mehmet Ali Mefaret, Gülşen Şerment, Mevlüt Haşmet, Sevgi Hamiyet, Abdülvahap Keramet, Hacı Faik Hüseyin Gıyaseddin ve Halime Ulviye' diye koymuş. Aslında ismim Mevlüt Baki Haşmet Horansuyukestemet idi ancak o zamanlar 'nüfus kağıdına sığmaz' düşüncesiyle ismimin bir tanesini çıkarmışlar ve nüfusa Mevlüt Haşmet Horansuyukestemet olarak yazılmış. İsmimi kısaltmak için böyle bir şey yapmışlar, Baki de göbek adım olarak kalmış'' şeklinde konuştu.




Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın