Yaşam

İş bulamayan Türkmen mühendis tarlada çalışıyor

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yaşayan ve 5 yıldır iş bulamayan Bayırbucaklı makine mühendisi Haznedar, çiftçilik yaparak evini geçindirmeye çalışıyor.

14.07.2016 - Güncelleme : 15.07.2016
İş bulamayan Türkmen mühendis tarlada çalışıyor Fotoğraf:AA/Erdal Türkoğlu

HATAY - ERDAL TÜRKOĞLU

Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yaşayan ve 5 yıldır iş bulamayan Bayırbucaklı makine mühendisi Ali Haznedar, çiftçilik yaparak evini geçindirmeye çalışıyor.

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye kaçan Suriyelilerin büyük bir kısmı, mesleklerini yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

İmkansızlıklar içinde çeşitli işlerde çalışan Suriyeli misafirler, yıllarca başarıyla yaptıkları mesleklerini yeniden yapabilmenin umuduyla yaşıyor.

Yaklaşık 5 yıl önce Bayırbucak Türkmen Bölgesi'nden kaçan makine mühendisi 42 yaşındaki Ali Haznedar, Yayladağı'nda kendi imkanlarıyla kiraladıkları evde yaşantısını sürdürüyor.

Geçirdikleri sıkıntıları günleri AA muhabirine anlatan Haznedar, 2000 yılında mühendis olarak Lazkiye'deki bir devlet fabrikasında göreve başladığını söyledi.

"Mühendis, biyolog ve torna teknisyeni 3 kardeş işsiziz"

Kısa sürede kendini geliştirdiğini, özel fabrikalardan da davet aldığını aktaran Türkmen mühendis, "Suriye'deki bir fabrikada bölüm başkanıydım. Aynı zamanda özel bir fabrika kurmaya çalışıyordum. Savaşla birlikte tüm hayallerimi orada bıraktım. Şimdi Türkiye'de 5 yıldır işsizim." dedi.

Kendisi gibi kardeşlerinin de aynı kaderi yaşadığını söyleyen Ali Haznedar, kardeşlerinin biyolog ve torna teknisyeni olduklarını ve Türkiye'ye geldikleri günden bu yana Suriye'deki birikimleriyle hayatlarını devam ettirdiklerini, ancak birikimlerinin de tükendiğini kaydetti.

Türkmenler olarak "Türkiye sevdalıları" olduklarını ifade eden Ali Haznedar, yeni Suriye'ye hem eğitim hem de ekonomik olarak güçlü gitmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.