Yaşam

Kadın işçilerin çilek tarlasında fide mesaisi

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki tarlalarda çalışan kadınlar 45 dereceyi bulan sıcaklarda çilek fidesi üretiyor.

Yunus Uğur  | 16.08.2017 - Güncelleme : 16.08.2017
Kadın işçilerin çilek tarlasında fide mesaisi

Antalya

ANTALYA - YUNUS UĞUR

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa'da, çilek tarlalarında çalışan kadınlar 45 derece sıcaklık ve yüksek nem altında çilek fidesi üretiyorlar.

Yaklaşık 10 bin dekarlık alan ile Türkiye'nin çilek üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa'da, kadın işçiler yaz sıcağına rağmen çalışmaya devam ediyorlar.

Kadınlar 45 dereceyi bulan sıcaklık ve yüksek neme karşın çilek fidelerini toprakla buluşturmak için çaba harcıyorlar.

"Ev hanımları ve üniversite öğrencileri fide üretiyor"

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezonun çilek onarım, bakım ve fide döneminin başladığını belirterek, üreticilerin çilek fidesi yetiştirmeye başladığını söyledi.

İlçede yaklaşık 10 bin dekarlık alanda çilek üretimi yapıldığını dile getiren Çelik, "Geçen yıl ekilen çileklerden çıkan kollardan fide üretimi yapılıyor. Bölgemizde de bu işi genellikle aile bütçelerine katkı olması için ev hanımları ve üniversite öğrencileri yapıyorlar. " diye konuştu.

Çelik, ilçede 12 ay boyunca çilek yetiştiğini dile getirerek, en büyük sıkıntılarının yeterli devlet desteği alamamak olduğunu, biraz daha destek almaları durumunda daha çok işçi istihdam edebileceklerini dile getirdi.

 "Bir ayda 500 bin fide üreteceğiz"

Üretici Osman Sönmez de çilek fidesi üretimi için 35 kadın işçi istihdam ettiğini vurgulayarak, fide üretiminin yaklaşık bir ay süreceğini belirtti.

Hem kendi fide ihtiyacını karşıladığını hem de diğer üreticilere fide sattığını ifade eden Sönmez, "Tarlada, 35 tane bayan elemanımız var. Bunların içinde üniversite öğrencilerimizde var. Çilek şu anda burada çalışan öğrencilerin ceplerine katacağı harçlığa katkı sağlıyor. Günlük 50 lira yevmiye ile yaklaşık bir ayda 500 bin fide üretimi yapacağız. 200 bin fideyi kendimiz ekeceğiz, 300 bin fide ise diğer üreticilere satılacak." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın