Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,245.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Kibrit çöpünden 'Bağdat minyatürleri'

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşayan üniversite mezunu genç, kadim şehre ve mimarisine olan sevgisini kibrit çöpünden yaptığı "minyatürler" ile ifade ediyor.

Haydar Hadi  | 19.05.2017 - Güncelleme : 19.05.2017
Kibrit çöpünden 'Bağdat minyatürleri'

Baghdad

BAĞDAT - Haydar Hadi

Bağdat Üniversitesi Fen Fakültesi mezunu 26 yaşındaki Ethem Abdulhamid, yaşadığı kentin mimari güzelliğini anlatmak için seçtiği ilginç uğraşı ve neler yapmak istediğini AA muhabirine anlattı.

Üniversitede genetik mühendisliği okuyan, şimdi ise yabancı bir yardım kuruluşunda çalışan Abdulhamid, "Okuduğum alandan uzak olan mimarlıkla hobi olarak ilgilenmeye başladım. Başlarda minyatürleri toprak, kireç, hatta dondurma çubuğuyla yapıyordum." dedi.

Bağdatlı genç, bir süre sonra, daha küçük parçalara ayrılması kolay ve hafif olan kibrit çöpünü keşfettiğini belirterek, "Böylece kafamda tasarladığım minyatürleri çabuk ve kolayca yapmaya başladım." diye konuştu.

Küçücük atölyede koca şehir 

Bağdat'ta ailesiyle kaldığı evdeki odasının bir köşesinde küçücük çalışma atölyesine sahip Abdulhamid, "Atölyemi çok küçük bir alana kurdum. Yaptığım minyatürlerde özel ve pahalı malzemeler değil, çarşıda bulunan kibrit çöpü ve küçük çakılar kullanıyorum. Böylece, artık eskisi gibi kullanılmayan, modası geçmiş kibrite yeni ve farklı bir manevi değer kazandırıyorum." dedi.

Ortalama 4 ila 6 ay süren çalışmalarında 5 binden fazla kibrit çöpü kullandığını belirten Abdulhamid, "En küçük çalışmamda ortalama bin 200 çöp kullanıyorum. Tahrir Meydanı minyatürü, en kısa süreli çalışmamdı, 25 günde tamamladım. En uzun süreli ve büyük çalışmam ise tarihi Uluslararası Bağdat Demiryolları binası. 6 ay süren bu çalışmamda, 7 binden fazla çöp kullandım." diye konuştu.

"Baktığınızda tüm Bağdat'ı göreceksiniz"

Abdulhamid, 3 yıldır üzerinde çalıştığı projenin sonunda Bağdat şehrinin tamamını tasarlamayı amaçladığını kaydetti.





Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın