Yaşam

Kırgız anne oğul organ nakli için Türkiye'yi seçti

Yaklaşık 3 yıldır diyalize giren Kırgız gence, Türkiye'de robotik cerrahiyle yapılan operasyonla annesinden alınan böbrek nakledildi.

16.12.2015 - Güncelleme : 17.12.2015
Kırgız anne oğul organ nakli için Türkiye'yi seçti

Ankara

ANKARA - DUYGU YENER

Ülkesinde 3 yıldır diyalize giren ve hastalığı nedeniyle işini bırakmak zorunda kalan Kırgız genç, Türkiye'de annesinden alınan böbreğin robotik cerrahi ile nakledilmesi sayesinde sağlığına kavuştu.

Robotik cerrahide söz sahibi olan ve Avrupa'da bu alanda 4. sırada yer alan Türkiye, sağlık turizmi kapsamında yurt dışındaki hastalar için de umut oluyor. 

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaşayan böbrek hastası MuratBek Joldaşov ve annesi Zhiparhan Joldaşova da organ nakli için Türkiye'yi tercih etti. Kırgız anneden alınan böbrek, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde robotik cerrahi ile yapılan operasyonla oğluna nakledildi. 

Nakil sonrası sağlığına kavuşan ve diyalize girmekten kurtulan MuratBek Joldaşov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da üç yıldır diyalize girdiğini, hastalandıktan sonra işini bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

Diyalize girmeye başladığı günden itibaren nakil için uygun bir yer araştırdıklarını ve Türkiye'de böbrek nakli operasyonlarının başarılı bir şekilde yapıldığını öğrendiklerini ifade eden Joldaşov, "Türkiye'de nakil olmama karar verdik. Buraya gelmek için çok çaba sarf ettik" dedi. 

Anne Zhiparhan Joldaşov da "Böbreğimin uyumlu olduğunu öğrenince çok sevindim. Çok duyguluyum, böyle bir şey olduğuna inanamıyorum. Öncelikle ameliyatı gerçekleştiren tüm ekibe, hastane yönetimi ve çalışanlarına, Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Bunu bize yaşattıkları için minnettarız ve ömür boyu unutmayacağız. Türk insanının ne kadar sıcak ve iyi olduğunu burada gördük. Sizi çok seviyoruz" dedi.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.