Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.19
ETH/USDT
3,561.60
BTC/USDT
70,828.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Pedal çevirerek Afrika'nın 'hayal arşivi'ni oluşturacak

Türkiye'yi 2010-2011 yıllarında bisikletiyle dolaşarak belgesel çeken gazeteci Söylemez, "Hayallere Yolculuk" için Afrika kıtasında pedal çevirmeye hazırlanıyor.

06.12.2016 - Güncelleme : 07.12.2016
Pedal çevirerek Afrika'nın 'hayal arşivi'ni oluşturacak

İSTANBUL AA - Hüseyin Yahya Şekerci

En az 3 yıl boyunca 54 ülke dolaşarak 60 bin kilometre yol katedeceği yolculuğuna 25 Aralık'ta Fas'tan başlayacak Hasan Söylemez, seyahati sırasında karşılaşacağı insanlara "En büyük hayaliniz nedir?" diye sorarak toplayacağı bu hayalleri, fotoğraflarla ve videolarla belgeleyip Türkçe ve İngilizce olarak çeşitli mecralarda dünyayla paylaşacak.

Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek başına tüm Afrika'yı dolaşmayı planladığını söyledi.

Yıllardır Afrika'yı bisikletle dolaşmayı hayal ettiğini anlatan Söylemez, "İnşallah, artık yolculuğa çıkma vakti geldiği için yollara düşeceğim. Fas'tan başlayıp en az 3 yıl boyunca Afrika'nın 54 ülkesinde, 6 ada ülkesi dahil, yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevireceğim. Kendi hayalimi gerçekleştirirken yolda karşılaştığım insanlara "En büyük hayaliniz nedir?" diye soracağım. Afrika'da toplamış olduğum bu hayalleri, fotoğraflar ve videolarla belgeleyip İngilizce ve Türkçe alt yazılarla bütün dünyayla paylaşacağım. Bu yüzden "Hayallere Yolculuk" dedim, yolculuğun ismine." diye konuştu.

"Kimse Afrikalılara 'Hayalin nedir?' diye sormuyor"

Hasan Söylemez, yolculuğunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak planladığını, Afrika insanının hayata bakışını dünyayla paylaşmak istediğini belirterek, "Afrika ile ilgili birçok belgesel çekildi. Oradaki insanların yaşamıyla kültürüyle diliyle oradaki vahşi yaşamla ilgili birçok belgesel çekildi fakat hiç kimse gelip bu insanlara 'En büyük hayalin nedir?' diye sormadı. Afrika ile alakalı çok güzel çalışmalar, kampanyalar yapılıyor ama bir de o insanları onlardan dinlemek gerekiyor. Onlar nasıl bir dünya hayal ediyorlar, onlar nasıl bir Afrika istiyorlar da biz onlara ne veriyoruz? Bizzat oradaki insanlarla konuşarak, oradaki insanlardan dinleyerek tüm dünya ile paylaşmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Hayal kurmanın insanı mutlu ettiğine işaret eden Söylemez, günümüzde insanların hayal kurmadığını, projeyle insanlara hayal kurmayı yeniden hatırlatmak istediğini söyledi.

"Afrika'daki insanların duyguları da kendileri kadar saf ve temiz"

Zaman zaman Afrika'ya gittiğini aktaran Söylemez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Afrika, insanlığın doğduğu topraklardır. İnsanlık o bölgeden dünyaya yayılmıştır. Her sene Afrika'ya gidip geliyorum. Afrika'ya gittiğimde kendi özüme döndüğümü hissediyorum, sanki ailemin evine gitmişim gibi mutlu hissediyorum kendimi. Bu nedenle Afrika'ya gitmek istiyorum. Şunun da farkındayım; Afrika'da henüz modernleşme tam olarak yerleşemediği için oradaki insanların duyguları da kendileri kadar saf ve temizdir. Bu temizliği gidip bizzat yaşamak istiyorum ve tüm dünyadan insanların da bu temizliğin farkına varmasını istiyorum. Onlara da bunu göstermek istiyorum. Yeniden hayal kurulmasını istiyorum."

Gazeteci Söylemez'e Afrika turunda Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Daire Başkanlığı ve TİKA destek verecek. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın