Yaşam

'Pedal çevirerek' evini geçindiriyor

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yaşayan 50 yaşındaki bisikletli çaycı Yossi Sanusi, ekmeğini pedal çevirerek kazanıyor.

Mahmut Atanur  | 11.01.2018 - Güncelleme : 12.01.2018
'Pedal çevirerek' evini geçindiriyor

Jakarta Raya

CAKARTA - MAHMUT ATANUR

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yaşayan 50 yaşındaki bisikletli çaycı Yossi Sanusi, ekmeğini pedal çevirerek kazanıyor.

Dört yıl önce işsizlik nedeniyle Batı Cava’daki köyünden ayrılarak başkente kız kardeşinin yanına gelen Yossi Sanusi, burada da sabit bir iş bulamayınca satın aldığı bisikletle çay satmaya başladı.

Zamanla kazancının artmasıyla menüsüne buzlu çay ve sütlü kahveyi de ekleyen Sanusi, bisikleti üzerinde 30 kilograma varan ağırlıkla başkentin her köşesini dolaşarak ürünlerini satmaya çalışıyor.

Köyde bıraktığı 4 çocuğunun eğitim masrafları ve evinin geçimini sağlayabilmek için gurbette ailesine hasret yaşayan Sanusi, az da olsa evinin rızkını çıkarabilmenin verdiği mutlulukla işine dört kolla sarılıyor.

Günün ilk ışıklarıyla işine koyularak müşterilerini arayan Sanusi, 14 saatlik mesainin ardından kız kardeşinin evine uyumak için gidiyor ve yeni gün için hazırlıklarını yapıyor.

Yaşı nedeniyle inşaatta çalışamaz hale geldi

Sanusi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çocukken inşaatta çalışmaya başladım. Evlendikten sonra da aynı işi yapmaya devam ettim. Ama 40 yaşını geçince inşaatta çalışamaz hale geldim. İşsiz kalınca evimin geçimini sağlayamadım ve başkente gitmeye karar verdim." dedi.

Eğitimli olmaması ve yaşı nedeniyle sabit gelirli iş bulamadığını ifade eden Sanusi, ailesinin en temel ihtiyaçlarını, özellikle de çocuklarını düşünerek 4 yıldır bu işi yaptığını kaydetti.

Sanusi, bu işten günde ortalama 15 lira kazandığını ve her gün çalıştığını belirterek ailesini sadece Ramazan Bayramı'nda görme fırsatı bulduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.