Dolar
32.38
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,552.80
BTC/USDT
70,448.00
BIST 100
9,080.44
Yaşam

Sığınmacı kadın ve çocuklar birlikte Türkçe öğreniyor

Bilecik'te Toplumsal Uyum Projesi kapsamında açılan kursa, Irak, Suriye, Afganistan ve Pakistan uyruklu kadın ile çocuklar birlikte Türkçe öğreniyor.

25.06.2017 - Güncelleme : 26.06.2017
Sığınmacı kadın ve çocuklar birlikte Türkçe öğreniyor Fotoğraf: AA/Muhsin Arslan

BİLECİK - Muhsin Arslan

Ülkelerindeki karışıklık nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve yaşamlarını Bilecik'te sürdüren Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan uyruklu kadın ile çocuklar birlikte Türkçe öğreniyor.

Bilecik Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezinin "Toplumsal Uyum Projesi" kapsamında açılan kursa, 20'si anne, 50'si çocuk 70 sığınmacı katılıyor.

Gençlik Merkezi Türkçe eğitmeni İsa Yaldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilecik'te yaşamlarını sürdüren Irak, Suriye, Afganistan ve Pakistan uyruklu kadın ile çocuklara yönelik önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Bu sığınmacıların Türkçe öğrenmesi için açılan kursların 3 aydır sürdüğünü bildiren Yaldız, eğitimin haftada üç gün verildiğini anlattı.

Yaldız, "Sığınmacı annelerin 'Çocuklarımıza Türkçe öğretiyorsunuz ama bizler de halkla iç içeyiz. Bizim de iletişim sorunumuz var' demeleri üzerine onları da eğitime dahil ettik. Türkçe eğitim programı hazırlayıp öğretmek için kolları sıvadık. Belli bir seviyeye gelebilecek kadar Türkçe öğreniyorlar." diye konuştu. 

Sığınmacılar kurstan memnun

Iraklı 4 çocuk annesi Hiba Mirza Saad ise eşi ve çocuklarıyla savaş nedeniyle 2 yıl önce ülkelerinden Bilecik'e geldiklerini belirtti.

Saad, "Eşim Irak'ta devlet memuruydu, burada işçi olarak çalışıyor. Türkiye ve Bilecik'te olmaktan mutluyuz. Çocuklarım okula gidiyor. Türkçeyi öğrendik. Kendimizi rahatlıkla ifade edebiliyoruz." dedi.

Şehed El Annuş, Irak'taki savaş nedeniyle birçok akrabalarını kaybettiklerini ve Türkiye'ye sığındıklarını ifade etti. Burada huzur içinde yaşadıklarını dile getiren Annuş, kurs sayesinde artık komşularının söylediklerini de anlayabildiğini vurguladı.

Iraklı 14 yaşındaki Vurood Saad, ülkesindeki savaştan dolayı ailesiyle Bilecik'e geldiklerini, ortaokula gittiğini, aldığı kursla Türkçe yazmayı ve konuşmayı öğrendiğini kaydetti.

Afganistanlı 14 yaşındaki Ayşe Barkzai ise ailesiyle geldiği Bilecik'te 3 aydır kursa katıldığını, okuma yazma öğrendiğini ve okuldaki arkadaşlarıyla konuşabildiğini ifade etti.

Irakta'ki savaşta dedesi ve dayısını kaybeden 12 yaşındaki Ahmet Muhammet de Türkiye ve Bilecik'i çok sevdiğini belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın