Yaşam

Terör baskısından kaçıp Türkiye'ye sığındılar

Suriye'de çatışmalar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan ve terör örgütü PYD/PKK'nın defalarca göçe zorlaması üzerine çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulan Ahmed Edyep, 83 yaşındaki hasta annesi ve çocuklarına bakabilmek için çalışmak istiyor.

09.12.2017 - Güncelleme : 11.12.2017
Terör baskısından kaçıp Türkiye'ye sığındılar

Şanlıurfa

ŞANLIURFA-Halil Fidan

Suriye'de çatışmalar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan ve terör örgütü PYD/PKK'nın defalarca göçe zorlaması üzerine çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulan Ahmed Edyep, 83 yaşındaki hasta annesi ve çocuklarına bakabilmek için çalışmak istiyor.

Suriye'deki iç savaştan önce Deyrizor kentinde tren istasyonunda uzun süre çalışan 50 yaşındaki Edyep, çatışmaların ardından annesi, eşi ve çocuklarıyla yaşadıkları yeri terk ederek, Haseke'ye göç etti.

Bir süre burada yaşayan savaş mağduru aile, PYD'nin bu bölgeyi ele geçirmesi üzerine göçe zorlandı. Bunun üzerine yakınlarının bulunduğu Halep'e bağlı Münbiç ilçesine giden Ahmet Edyep, uzun süre burada kaldı.

Terör örgütünün Münbiç'i işgal edip burada insanları evlerinden etmesi üzerine her şeyi geride bırakıp annesi, gelini, eşi ve 6 çocuğuyla İdlib'e oradan da Türkiye'ye sığınan Edyep, Şanlıurfa'da zor koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Yakubiye Mahallesi'nde kiraladığı iki odalı eski bir evde kalan savaş mağduru baba, hasta ve yaşlı annesi ile yaşları küçük olan çocuklarına bakabilmek için çalışacağı bir iş arıyor.

"Her şeyimizi bırakıp geldik"

Ahmed Edyep, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaştan önce mutlu bir hayatları olduğunu ve hem köyde hem de kentte evleri bulunduğunu anlattı.

Savaşla birlikte hayatlarının altüst olduğunu ancak tüm bunlara rağmen ülkesini terk etmemek için gayret sarf ettiğini anlatan Edyep, terör örgütü PKK/PYD'nin politikaları ve savaşın uzaması üzerine Türkiye'ye geldiklerini aktardı.

Güvende olmanın huzurunu yaşadıklarını ancak ailesine bakabilmek için iş bulması gerektiğini vurgulayan Edyep, şunları kaydetti:

"Yıllarca Suriye'de bombardıman, çatışma altında, her türlü zorluğu yaşadık. Savaştan önce tren hattında çalışıyordum, birkaç defa Türkiye'ye geldim. O zamanlar her şey çok güzeldi, evlerim, malım mülküm vardı her şeyi bırakıp geldik. Savaş nedeniyle 4 kez yer değiştirdik, amacımız vatanımızdan kopmamaktı ancak peşimizi bırakmadılar. 2012 yılında Deyrizor'daki evimizden çıkıp Haseke'ye geçtik, sonra PYD orayı ele geçirdi, kendisinden olmayanları kabul etmiyordu, orada kalabilmek için kefil istiyorlardı, olmayınca bir sürü sıkıntı yaşatıyorlardı. Bizde bu yüzden Münbiç'e geçtik ancak orayı da ele geçirince yapacak bir şeyimiz kalmamıştı. İki yaşında kızım var, annem yaşlı, büyük oğlum yeni evlenmişti onlar için Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldık. Ne yapalım Allah'a sığındık buraya geldik. Burada güvende olduğumuz için mutluyuz tabii ki tek sıkıntımız işimizin olmaması."

Edyep'in eşi Şeyme ise terör örgütünün hayvanlarını da ellerinden aldığını söyledi.

Edyep, "İneğimiz vardı, onu sağıp küçük kızım Marya'ya süt veriyordum. Bu eve geldikten sonra kızım bana 'anne ineğimizi de buraya getirelim, ona burada bakalım' diyor. Her şeyimizi orada bırakıp geldik, kira ödüyoruz, eşim ve büyük oğlum iş bulursa başka bir eve taşınmak istiyoruz. Havalar soğudu 10 kişi bu evde yaşamak zor oluyor." şeklinde konuştu.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın