Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,221.48
ETH/USDT
3,554.70
BTC/USDT
70,794.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

'Toprak damacana' talebine yetişemiyor

Aydın'da 8'inci kuşak olarak çömlek ustalığını sürdüren Ali Bardak'ın, plastik damacanaya alternatif yaptığı toprak damacanalar büyük ilgi görüyor.

28.04.2016 - Güncelleme : 29.04.2016
'Toprak damacana' talebine yetişemiyor Muhabir:Necip Uyanık

AYDIN - Ahmet Bayram

Aydın'ın Karacasu ilçesinde çömlek ustalığı yapan Ali Bardak, plastik damacanaya alternatif olarak toprak damacana üretiyor.

Üretimi 4 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan çömlekçilik, Karacasu'daki atölyelerde yüzyıllardır sürdürülüyor.

İlçedeki atölyesinde 8'inci kuşak olarak çömlek imalatı yapan Ali Bardak, toprağı kendine has kırmızı rengiyle diğerlerinden ayrılan Karacasu'da 35 senedir yaptığı çömlekçilikte testi, güveç, bardak gibi ürünler hazırladığını ancak son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle ürünlerinin geri plana düştüğünü söyledi.

Bardak, topraktan damacana yapmanın oldukça zor olduğunu belirterek, 30 civarında çömlekçinin bulunduğu Karacasu'da damacana yapan tek usta olduğunu vurguladı.

Suyu soğuk tutması, suyun içinde kireci ve zararlı maddeleri süzmesi nedeniyle toprak damacanaların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Bardak, şunları kaydetti:

"Talebine yetişmeye çalışıyoruz ama mümkün değil, herkes almak ve sağlıklı olması nedeniyle evinde bulundurmak istiyor. Plastik damacanaya göre daha sağlıklı olduğunu bilenler yoğun talep gösteriyor ama yörede tek üreten ben olduğum için yetişmekte zorlanıyorum. Günde 20-25 toprak damacana yapabiliyorum, birinin yapımı 15-20 dakika sürüyor ve 30 liradan satıyoruz. En çok testiden su içmenin keyfini bilenler istiyor, özellikle Aydın dışında çok fazla doktor müşterim var. İstanbul'dan da çok büyük talep var, siparişler geliyor."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın