Yaşam

'Türkiye engelli projelerinde Avrupa'ya örnek oluyor'

Erasmus programı aracılığıyla Avrupa'ya giden görme engelli Türkçe öğretmeni Kahramanoğulları, engellilere yönelik uzun dönemli projelere ilişkin, "Bu konuda Avrupa’ya çok ciddi örnek olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

02.11.2017 - Güncelleme : 02.11.2017
'Türkiye engelli projelerinde Avrupa'ya örnek oluyor'

İSTANBUL/ANKARA - MELTEM BULUR

Antalya’da görev yapan doğuştan görme engelli Türkçe öğretmeni Mehmet Kahramanoğulları, Türkiye’nin engellilere yönelik uzun dönemli projeler konusunda Avrupa’ya çok ciddi örnek olduğunu söyledi.

Kahramanoğulları, bir engelli olarak yararlandığı Erasmus değişim programı deneyimlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünden mezun olduğunu ve 2010 yılından bu yana öğretmenlik yaptığını belirtti.

Erasmus programıyla "Engelli, Eğitim, Sağlık, Kültür ve Spor Vakfı" sayesinde tanıştığını ve bir engelli projesi vasıtasıyla Makedonya'ya gittiğini anlatan Kahramanoğulları, 15 gün kaldığı bu ülkede, Balkan ülkelerindeki engelli kurumlarının çalışmalarına gönüllü hizmette bulunduğu bilgisini verdi.

Kahramanoğulları, bu çerçevede farklı grup engellilerle çeşitli etkinliklerde bulunduklarını, müzik dinletileri yaptıklarını ifade etti.

İngilizceleri çok iyi olmasa da 2 engelli ve 2 de refakatçi olarak gittikleri Makedonya'dan araba kiralayıp Balkanlar turu yaptıklarını ve bu süreçte Balkanlar ile Türkiye'deki engellilerin durumunu mukayese etme fırsatı bulduğunu dile getiren Mehmet Kahramanoğulları, şöyle devam etti:

"Biz ülke olarak engellilere karşı ön yargının bulunduğu, engellinin bir şey yapamadığını düşünen bir toplumun bireyleriyiz. Ama Avrupa ülkelerinde bunun çok daha fazlasını göremedik. Çünkü orada engellilerin sosyal devlet anlayışıyla maaş almaya ve maalesef yatmaya alıştırılmış bireyler olduğunu görüyoruz. Bizim ülkemizde engelli eğitim oranı yüzde 20'lerde ve hatta yarısından fazlası çalışırken, meslek sahibiyken, orada engellilerin sadece yüzde 20'sinin meslek sahibi olabildiğine tanık olduk. Demek ki biz mücadelemizde gayet iyiyiz.

Ben bir öğretmenim ve Avrupa'da engelli öğretmene rastlamadım. Hatta görme engellilerin orada öğretmen olmasının çok da mümkün olmadığını söylediler. Çok da şaşırdılar bizim öğretmenlik yapmamıza. Ben normal devlet okulunda kendim gibi değil, engelsiz çocukları eğitiyorum ve başarılı bir öğretmen olduğumu düşünüyorum."

"Türkiye, engelli projeleri konusunda Avrupa'ya örnek"

Erasmus+’nın 30. yılı kutlansa da engellilerin çok da bir şey yapamayacağı ön yargısı nedeniyle engellilere yönelik çalışmalarda ancak son 3-4 yılda gelişmeler olduğuna dikkati çeken Kahramanoğulları, "Avrupa'ya bu konuda çok ciddi örnek olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin insanlara çok şey öğretebilecek düzeyde olduğunu dile getiren Kahramanoğulları, engellilerin çok güzel şeyler ürettiklerini ve bu anlamda Türkiye'nin kesinlikle 3. dünya ülkesi olmadığını anlattı. Kahramanoğulları, "Onlara bir öğretmenin ya da başka meslekten insanların engelli olabileceğini ve bu insanların da Erasmus'a çok ciddi katkı yapabileceğini göstermek istedik." şeklinde konuştu.

Kahramanoğulları, projeleri hayata geçirecek ortak buldukları sürece çok daha büyük şeyler ortaya koyacaklarının altını çizdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.