Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.00
BTC/USDT
70,757.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Yakınlarını kaybettiği kansere savaş açtı

Annesini, babasını ve üç yakınını kanserden kaybeden veteriner hekim Öztürk Sarıca, Burdur Gölü kıyısında kurduğu doğa merkezinde gönüllü eğitmenlerin de desteğiyle kansere karşı bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyor.

26.12.2017 - Güncelleme : 26.12.2017
Yakınlarını kaybettiği kansere savaş açtı

BURDUR - Bilal Altıok

Ailesinden beş kişiyi kanserden kaybeden veteriner hekim Öztürk Sarıca, Burdur Gölü kıyısında kurduğu doğa merkezinde gönüllü eğitmenlerin de desteğiyle yediden yetmişe herkesin kansere karşı bilinçlenmesi için faaliyetler yürütüyor.

Burdur Gölü kıyısında 13 yıl önce kurduğu Lisinia Doğa Proje Merkezinde betonarme yapılaşmadan uzak doğal bir yaşam süren 47 yaşındaki Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinden üç kişiyi kanserden kaybettiğinde merkezi kurma fikrinin doğduğunu, harekete geçtiğinde anne ve babasının da kanser olduğunu söyledi.

Merkezi kurduktan kısa süre sonra anne ve babasını kaybettiğini aktaran Sarıca, Lisinia Doğa Proje Merkezi'nin "kansere karşı doğa" projesi olarak başladığını belirtti.

Merkezi inşa ederken eski yıkılmış evlerdeki ardıç ağaçlarını kullandıklarını anlatan Sarıca, merkezin mimarisinde en çok dikkati çekenin kuleler olduğunu ifade etti.

Sarıca, şunları söyledi:

"Kulelerde kanser ve doğal hayatla ilgili bilgileri açık alanda insanlara sunuyoruz. İnsanlar buradaki resimlerden neyin kansere sebep olduğunu, doğal hayatın nasıl bozulduğu gözlemleyebiliyor. Alandaki ve kulelerin içindeki afişler, gürültü, hava, elektromanyetik, gıda, toprak, kimyasal ve su kirliliğiyle ilgili bilgi ve görseller içeriyor ayrıca ziyaretçiler için düzenlenen bilgilendirme toplantılarında nelerin kansere sebep olduğu, doğadaki bozulmaların nasıl kansere sebep olduğu gibi slaytlar ve videolar gösteriliyor." 

Binlerce öğrenciye ve ziyaretçiye eğitim 

Eğitimlerin gönüllü doğa eğitmenleri ve kendisi tarafından verildiğini anlatan Sarıca, şunları kaydetti:

"Gönüllü Doğa Korucusu Projesi kapsamında merkeze gönüllü olarak gelenler, Lisinia Doğa Okulu kapsamında eğitmen olabilmek için 'eğitmen eğitimi' programına dahil olur. Okullarda ve merkezde eğitimler veriliyor. Merkezde yer alan 'kanser evi' ve kanser piramitleri kapsamında ziyaretçilere destek veriliyor. Gönüllü doğa eğitmenlerimizle yıllık ortalama bin 700 ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi ile 60 bin ziyaretçiye alandaki görseller kullanılarak eğitim veriliyor. Bin kadar gönüllüyü de merkezde misafir ediyoruz."

Çalışmalarını, bağış ve hibe kabul etmeden kendi imkanlarıyla yürüttüklerini söyleyen Sarıca, köy kahvelerinde de doğanın korunması ve kanserle ilgili bilgilendirme yaptıklarını, Akça Köy Lavanta Deresi Projesi kapsamında köyün gençleriyle aromatik bitkiler yetiştirdiklerini anlattı.

Sarıca, doğa projeleri ve kansere karşı farkındalık oluşturan kuleleri ile Tayvan'da 3 Kasım 2018 - 24 Nisan 2019'da gerçekleştirilecek "EXPO 2018 Taichung"a davet edildiklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.