Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,564.00
BTC/USDT
70,270.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Yavru yaban keçisinin yaşam mücadelesi kamerada

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün kontrolü altında bulunan Niğde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda yavru bir yaban keçisinin yaşam mücadelesi kameralara yansıdı.

Burcu Çalık  | 17.02.2018 - Güncelleme : 17.02.2018
Yavru yaban keçisinin yaşam mücadelesi kamerada

Ankara

ANKARA 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün kontrolü altında bulunan Niğde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda, yavru bir yaban keçisinin yaşam mücadelesi kameralara takıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaban hayatı türlerinin daha iyi korunması ve geliştirilmesi, türlerin yaşama ortamlarının iyileştirilmesi amacıyla oluşturulan Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarının belgesel tadında görüntülere de ev sahipliği yaptığı aktarıldı.

Açıklamaya göre, bu çerçevede geçen günlerde Niğde-Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda denetim yapan DKMP ekipleri tarafından sarp bir kayalıkta tek başına kalan yavru yaban keçisi görülerek takibe alındı. Ekiplerin uzun süreli takibi sonucu oğlağın annesinin öldüğü ve bu sebeple tabiatta tek başına kaldığı belirlendi.

Yapılan izlemelerde, normalde bütün yaban keçileri gibi 6 ay emzirilme ve bir yıl da annesiyle tabiatı keşif süresi yaşaması gereken yavru yaban keçisinin yaklaşık 8 aylık olduğu fakat annesiyle tabiata uyum çalışmaları için yaklaşık 4 ay gibi bir süreye daha ihtiyaç duyduğu anlaşıldı.

Tilki, kartal, kurt gibi yırtıcılarla da mücadele etmesi gereken oğlağın çevikliği ve beslenme becerisi sebebiyle yaşam mücadelesini kazanacağı tahmin ediliyor.

DKMP ekipleri de oğlağa bu mücadelede destek olmak amacıyla kış boyunca gerekli yemleme desteği sağlayacak.

"Yaban hayvanlarının rahatça yaşaması için gereken tedbirleri alıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaban hayatını desteklemek ve sahip olunan biyoçeşitliliğin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İlan ettiğimiz yaban hayatı geliştirme sahalarında yaban hayvanlarının rahatça yaşaması için gereken tedbirleri alıyoruz. Ekiplerimiz buralarda sürekli denetim yapıyor. Yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta ise hemen müdahale ediliyor." bilgisini paylaştı.

Kışların çetin geçtiği bölgelerde yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için yem desteği verdiklerini de belirten Eroğlu "Bu destekler ile yaban hayvanlarının kışları kayıpsız atlatmasını ve yiyecek bulmak için yerleşim yerlerine gelmeleri dolayısıyla oluşabilecek insan-yaban hayatı çatışmasını önlemeyi hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın