Yaşam

Yıldız Dağları 'beyaz gelinliğini' giydi

Trakya'da, Karadeniz kıyılarına paralel uzanan Yıldız Dağları, bölgede etkili olan kar yağışının ardından beyaza büründü.

30.11.2016 - Güncelleme : 30.11.2016
Yıldız Dağları 'beyaz gelinliğini' giydi Fotoğraf: AA/Özgün Tiran

KIRKLARELİ

Trakya'da, Karadeniz kıyılarına paralel uzanan Yıldız Dağları, bölgede etkili olan kar yağışının ardından beyaza büründü.

Bölgede etkili olan kar yağışının ardından, bin 31 metre yüksekliğindeki Yıldız Dağları eteklerine kadar karla kaplandı. İki ülkenin sınırında bulunan Yıldız Dağları'nın eteklerinde ormanlık alanlar, karlarla kaplı görünümüyle görenleri büyülüyor. Istranca Dağları olarak da bilinen Yıldız Dağları'nın en yüksek kesiminde bulunan Demirköy ilçesinde ise beyaza bürünen dağ ve orman görsel şölen sunuyor. Bir çok vatandaş ormanlık alanlara giderek, fotoğraf çektiriyor.

Kar kalınlığının bazı kesimlerinde 25 santimetreye kadar yükseldiği yerler kartpostallık görüntüler sergiliyor.

"Görülmesi gereken ender yerlerden biri"

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli İl Temsilcisi Göksal Çidem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yıldız Dağları'nın her mevsimde ayrı bir güzelliğe büründüğünü bildirdi.

Yıldız Dağları'nın kar yağışı ile çok daha güzel olduğunu belirten Çidem, ziyaretçilerini kendine adeta hayran bıraktığını söyledi.

Trakya'da, Karadeniz kıyılarına paralel olarak, Bulgaristan'dan İstanbul'a kadar uzanan yaklaşık 300 kilometrelik Yıldız Dağları'nın görülmeye değer olduğunu ifade eden Çidem, bölgede 345 bitki türünün bulunduğunu aktardı.

Yıldız Dağları'nın ormanlık alanları ile de ayrı bir güzel olduğunu aktaran Çidem, "Bitki örtüsü envanterinde bin 377 bitki türü mevcuttur. Trakya florasına 14 tür eklenmiş ve 16 tür kayıt altına alınmıştır. Görülmesi gereken ender yerlerden bir tanesi. Istrancalar'ın üçte biri Bulgaristan’da üçte ikisi ise Türkiye tarafındadır. 1995'de Bulgaristan Istrancası koruma altına alınmıştır. Istranca Tabiat Parkı Bulgaristan'daki en büyük korunmuş alandır. Istrancalar, korunması gereken doğal miras anlamında Avrupa'nın en önemli bölgelerinden birisidir." diye konuştu.

Muhabir: Özgün Tiran

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.