Dolar
32.33
Euro
34.89
Altın
2,211.45
ETH/USDT
3,587.60
BTC/USDT
70,793.00
BIST 100
8,988.44
Yaşam

Yünden yaptığı büstlerle şaşırtıyor

Başkentli kadın girişimci Şeniz Artan'ın, internetten öğrendiği keçe iğneleme tekniğiyle fotoğraflarından bakarak yaptığı, aslına birebir benzeyen büstler ilgi çekiyor.

05.11.2017 - Güncelleme : 05.11.2017
Yünden yaptığı büstlerle şaşırtıyor Fotoğraf: AA/Doğukan Keskinkılıç

ANKARA - Yıldız Nevin Gündoğmuş

Başkentli kadın girişimci, internetten öğrendiği keçe iğneleme tekniğiyle fotoğraflarından bakarak yaptığı, aslına birebir benzeyen büstlerle görenleri şaşırtıyor.

Kadın girişimci Şeniz Artan, AA muhabirine el sanatlarına ilgisi ve keçe iğneleme tekniğiyle tanışma hikayesini anlattı.

Maliye okuyan Artan, emekli olduktan sonra el sanatlarıyla ilgilenmeye başladığını, takı tasarımından seramiğe kadar birçok alanda hobi olarak çalışmalar yaptığını söyledi.

"İlk denemem de Ata Demirer'in karikatüristik çalışması oldu"

İnternet sitelerinde dolaşırken tesadüfen keçe iğneleme sanatıyla karşılaştığını belirten Artan, "Türkiye'de olmayan bir şey olduğu için cazip geldi. Türkiye'de bu konuda ders alacak bir yer bulamayınca kendi kendime araştırmaya başladım. İnternetten özellikle Avrupa ve ABD'de çok fazla bu işi yapan arkadaşlarla tanıştım. Onlarla iletişime geçtim. Videolarını seyrettim, derken bu iş ilerlemeye başladı. Yine tesadüfen internet ortamında fotoğraftan büst çalışıldığını görünce denemeye karar verdim. İlk denemem de Ata Demirer'in karikatüristik çalışması oldu." diye konuştu.

Artan, Ata Demirer'in büstünü bir tasarım pazarında sergiledikten sonra insanların benzerliği görünce sipariş vermeye başladığını anlattı.

Yaptığı işten çok büyük keyif aldığını anlatan Artan, "2015'te başladım. 2016'dan itibaren büst çalışmaya başladım. Sayısı şu anda 10 gibi. Bir büstü çalışmak, özellikle ben 35 santimetre boyutunda yapıyorum, minimum 1,5-2 ay gibi bir süremi alıyor. Yüzün karakteristiğine göre süre değişebiliyor. Bazı surat beni 3 ay bile uğraştırıyor." ifadelerini kullandı. 

Hayali Atatürk'ü çalışmak

Bu alanda yapacağı çalışmaları da dile getiren Artan, "Dört dörtlük bu işi yaptığıma ikna olursam hatasız, kusursuz bu işi çıkarabilmek adına öncelikle Atatürk'ü çalışmak istiyorum." dedi.

Ünlüleri büyük boyutta çalışmayı düşündüğünü, sergi talepleri olduğunu anlatan Artan, "Tabii bunlar uzun süreçte yapılacak şeyler. Hayallerim büyük. Ciddi bir Beşiktaşlıyım, oyuncularını yapıp onların müzesinde sergilemeyi isterim." şeklinde konuştu.

Artan, ten rengi yünleri Türkiye'den bulunmadığı için yurt dışından getirttiğini kaydederek, ürünün fiyatını, boyutu ile yüzün karakteristik özelliğine harcanan zamanın belirlediğini ifade etti.

Yaptığı işi "göz, iğne, yün" olarak tanımlayan Artan, "İki boyutlu görüp üç boyutlu çalışıyorsunuz ama hep deneme yanılmayla. Fotoğrafta gördüğünüz hattı görene kadar iğneliyorsunuz." dedi.

"Milyonun üzerinde iğne darbesi var"

Artan, ürünlerin yapılış aşamaları hakkında da bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Boyanmamış ham yünle iğneleyerek sertleştiriyoruz. İçerisinde hiçbir dolgu malzemesi yok, tel yok, boya yok. Şekle kafa formunu verdikten sonra üzerine ekleye ekleye büyütüyoruz. O ana formu yakaladıktan sonra renkli yünle kaplama işlemine geçiliyor. Daha sonra yüzünde formunu yakaladıktan sonra göz, burun, dudak o hattı çalışmaya başlıyoruz. Bunların hepsini tek bir iğneyle yapıyorum. Bir büstü yaparken milyonun üzerinde iğne darbesi vardır. Sadece iğne darbesiyle bu hale geliyor, o yüzden bu kadar uzun sürüyor."

Büstün fotoğraf ile benzerliğinden dolayı çok keyif veren tepkiler aldığını da aktaran Artan, "Özellikle keçeden heykellerde öncelikle bir şaşkınlık oluyor. Sonra ne olduğunu anlamıyorlar. Hatta benimle tartışan, 'Bunda bir şeyler var. Yazıcıdan çıkarıyor' diyenler var ama o bana büyük manevi tatmin veriyor." değerledirmesini yaptı.

Çalışmalarını sadece sosyal medya hesapları üzerinden duyurabildiğini anlatan Artan, bu konuda yoğun talep üzerine özel dersler verdiğini de belirtti.




Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.