Gündem, #SalihMahmudLeyla

'Halep'teki en etkin ve cesur gazetecilerdendi'

AA Suriye Haberleri Koordinatörü Demir, Halep'te DAEŞ saldırısında hayatını kaybeden AA muhabiri Leyla'nın bölgedeki en cesur ve etkin gazetecilerden olduğunu söyledi.

Selen Tonkuş  | 09.10.2015 - Güncelleme : 10.10.2015
'Halep'teki en etkin ve cesur gazetecilerdendi'

Halep

HALEP

Anadolu Ajansı (AA) Suriye Haberleri Koordinatörü Ali Demir, dün Halep'te DAEŞ saldırısında hayatını kaybeden AA muhabiri Salih Mahmud Leyla'nın bölgedeki en cesur ve etkin gazetecilerden olduğunu söyledi.

Demir, dün terör örgütü DAEŞ'in Halep'in ilçesi Hıreytan'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren AA muhabiri Leyla'yı anlattı. 

Leyla'yı hem çalışma arkadaşı hem "can dostu" olarak niteleyen Demir, "Halep'teki en etkin ve cesur gazetecilerdendi. Onu kelimelerle anlatmak mümkün değil" dedi.

Demir, Leyla'nın Suriye'de Mart 2011'de başlayan halk ayaklanmasının ilk gününden beri Esed rejiminin zulmünü belgelemeye çalıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Salih, ilk günlerde Halep ve çevresinde yönetim karşıtı gösterileri bir medya aktivisti olarak izliyordu. Rejim, göstericilere sert müdahalede bulunmaya başladıktan sonra kırtasiye dükkanında çalışan Salih, cüzi miktardaki maaşının bir kısmıyla bir fotoğraf makinesi aldı ve insan hakları ihlallerini belgelemeye başladı. Halep'teki gösterileri önce sosyal medyada paylaşıyordu."

"Çatışma bölgelerine korkusuzca girerdi"

Leyla'nın 2012'in ilk aylarında AA için çalışmaya başladığını belirten Demir, onun Esed güçlerinin Halep'te muhaliflere attığı Scud füzesi, varil ve vakum bombalarını en iyi biçimde fotoğraflayan gazetecilerden olduğunu vurguladı.

Demir, Leyla'nın çatışma bölgelerine korkusuzca girip fotoğraf çektiğini ifade ederek, "Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının Halep'te muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılarda, itfaiye ve sivil savunma telsizlerini dinleyerek onlardan önce ulaşmak için elinden geleni yapardı" diye konuştu.

"Salih, Suriye halkının haklı davasını dünyaya anlatmak için uğraşıyordu" diyen Demir, Leyla'nın uluslararası basın mensuplarının şehre girebilmesi, zulmü dünyaya duyurması için onlara yardım ettiğini söyledi.

"Biz görmesek de çocuklarımız görür"

Demir, şunları kaydetti:

"Salih bana, 'Halep'te tüm olumsuzluklara rağmen devrim başarılı olacak. Biz görmesek de çocuklarımız görür. Bu devrim için her gün canlar feda ediliyor' derdi. Birçok defa saldırıya uğramasına rağmen çalışmaktan yılmadı. Hayat doluydu. Geçen sene AA'nın savaş muhabirliği eğitim programına katıldığında bir haftalık evliydi. Şimdi ise baba olmasına bir ay kalmıştı"

Salih Mahmud Leyla, temmuz ayında Esed güçlerinin düzenlediği füze saldırısında yüzünden yaralanmış, tedavi için Türkiye'ye getirilmişti.

Muhabir: Selen Tonkuş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın