Dolar
32.31
Euro
34.87
Altın
2,192.61
ETH/USDT
3,578.10
BTC/USDT
70,538.00
BIST 100
8,968.54
Gündem, Akıncı Üssü İddianamesi

Erdoğan'ın uçağının inişini engelleyen eski pilot savunma yapmadı

Akıncı Üssü'ndeki FETÖ eylemlerine ilişkin davada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının iniş yapmasını engellemekle görevlendirildiği ileri sürülen eski pilot kurmay Yüzbaşı Emrah olay gecesine ait telsiz kayıtlarına ilişkin savunma yapmaktan kaçındı.

Cemil Murat Budak  | 20.02.2018 - Güncelleme : 21.09.2018
Erdoğan'ın uçağının inişini engelleyen eski pilot savunma yapmadı

Ankara

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, savunma yapan sanık eski pilot kurmay yüzbaşı Oğuz Alper Emrah, olay tarihinde 143. Filo'da görev yaptığını, Hollanda'daki müşterek NATO karargahına tayininin çıktığını, filoda son günleri olduğundan ilişik kesme işlemleriyle uğraştığını anlattı.

Emrah, olay günü rutin mesaisini yaptığını, sabah kursiyer bir pilotla simülatörde eğitim uçuşu icra ettiğini daha sonra yurt dışına gidecek olması nedeniyle arkadaşlarıyla vedalaştığını ifade etti.

Öğleden sonra filo komutanının, Terörle Mücadele Harekatı (TMH) operasyonu olabileceğini söylediğini ve 141. Filo'ya gitmesini istediğini aktaran Emrah, 141. Filo'da diğer pilotlarla birlikte brifinge katıldığını, orada verilen emir doğrultusunda akşam TMH görevine katılmak için filoda kaldığını kaydetti.

Emrah o gece Akıncı Üssü'nde yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"141. Filo'da brifinge katıldıktan sonra uçacağım söylendi. Bunun üzerine, ben de hazırlıklarımı tamamladım. Saat 00.15 civarında kalkış yaptım. Gerekli bilgi ve talimatların kalktıktan sonra verileceği söylendi. Belirli bir süre düz gittim. Üsse geri dönerken, bir koordinat verildi. İlgili koordinattan geçiş yapmam istendi. Ankara şehir üstü olduğundan büyük bir terör saldırısı olduğunu düşündüm. Ancak havada verilen koordinattan alçak irtifadan uçmadım. Ses hızını da geçmediğim için mala zarar verme suçunu işlemedim. Saat 02.00 gibi de iniş yaptım."

Emrah, iniş yaptıktan sonra öğrenci gazinosunda beklerken, televizyondan darbe girişimi olduğunu öğrendiğini, o saatten sonra sabaha kadar uçuş yapmadığını iddia etti.

Soru üzerine Emrah, o gece uçtuğu F-16'nın çağrı kodunu hatırlamadığını ileri sürdü.

Bir avukatın, "Uçuş yaptığın yerin Ankara şehir üzeri olduğunu anladın, neden uçtun?" sorusu üzerine Emrah, "Pilot, verilen emri uygular. Ben merkezde terör saldırısı olduğunu düşündüm. 'Teröristler uçak seslerini duyar da kaçar' diye bu emir verilmiştir." diye yanıt verdi.

Akıncı Üssü'ndeki görüntüleri izlettirilen ve kule telsiz kayıtları dinlettirilen Emrah, "Bu sesin bana ait olup olmadığını bilmiyorum. Şu an görüntülerle ve telsiz kayıtlarıyla ilgili hiçbir bilgilendirme yapamam. Dijital analiz raporu talep ediyorum." diye konuştu.

İddianameden

İddianamede, Oğuz Alper Emrah ve İlker Hazinedar'ın kullandıkları F-16'ları kaldırdıkları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçağının tespit edilerek, önleme yapılmasını istedikleri ifade edildi.

İddianameye göre, Oğuz Alper Emrah ile görüşen 141. Filo'daki Ahmet Tosun, telsizde cumhurbaşkanlığı uçağını tarif ederek, "Önleyeceğiniz uçak, muhtemel cumhurbaşkanlığı uçağı. Forsu olacak, kocaman bir uçak, cumhurbaşkanlığı forsu olan bir uçak." ifadelerini kullanıyor. Bunun üzerine Emrah "Mutabık" şeklinde karşılık veriyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın