Meta'dan Llama AI hamlesi: ABD savunma ve güvenlik kurumları için özel izin

Gülçin Kazan Döger
07.11.2024
İstanbul

Askeri amaçla kullanımı yasak olan Meta'nın açık kaynaklı yapay zeka modeli Llama, ABD ulusal güvenlik kurumları ve savunma sanayi şirketlerinin kullanımına açıldı.

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, açık kaynak yapay zeka modeli Llama'nın, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) gibi ABD ulusal güvenlik kurumları ve savunma sanayi şirketleri tarafından kullanılmasına izin vereceğini duyurdu.

Meta'nın Llama için kullanım izni verdiği hükümetle bağlantılı şirketler arasında Amazon Web Services, Anduril, Booz Allen, Databricks, Deloitte, IBM, Leidos, Lockheed Martin, Microsoft, Oracle, Palantir, Scale AI ve Snowflake yer alıyor.

ABD ve Çin arasında yapay zeka rekabeti

Söz konusu duyurunun, İngiliz yayın kuruluşu Reuters'ta yayımlanan ve Çinli araştırmacıların Llama modelini temel alarak Çin'e askeri kullanım için yapay zeka modeli geliştirdiklerine ilişkin haberden birkaç gün sonra yapılması dikkati çekti. 

Reuters’ın özel haberine göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile ilişkili bazı araştırmacılar, Llama'nın eski bir sürümünü kullanarak askeri istihbarat toplamak ve işlemek için bir sohbet botu geliştirdi. 

Meta, yaptığı açıklamada, Llama'nın askeri amaçlarla kullanılmasının kendi politikalarına aykırı olduğunu vurgulayarak, bu durumu "izinsiz kullanım" olarak nitelendirdi.

Meta politikaları, Llama'nın "askeri, savaş, nükleer endüstriler ve casusluk" amacıyla kullanılmasını yasaklıyor ancak şirket, ABD'nin yanı sıra İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki benzer ulusal güvenlik kurumları için istisnalar yapabiliyor.

Meta'nın küresel işler başkanı Nick Clegg bir blog yazısında, ABD’nin yapay zeka alanında Çin’den daha ileri konumda olmasının gerekliliğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: 

"Ulusal güvenliğin ekonomik çıktı, inovasyon ve istihdam artışıyla ayrılmaz şekilde bağlantılı olduğu bir dünyada, Amerikan açık kaynaklı AI modellerinin yaygın olarak benimsenmesi hem ekonomik hem de güvenlik çıkarlarına hizmet ediyor. Diğer uluslar, Çin ve ABD'nin diğer rakipleri de dahil bunu anlıyor ve kendi açık kaynaklı modellerini geliştirmek için yarışıyor, ABD'nin önüne geçmek için büyük yatırımlar yapıyor."

Beyaz Saray'dan yapay zeka kullanımıyla ulusal güvenliği artırma direktifi 

Diğer yandan geçen haftalarda, eski ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenliği artırmak için kamu kurumlarını gelişmiş yapay zeka sistemlerinden yararlanmaya teşvik eden bir direktif imzaladı. Direktifte yapay zeka teknolojisinin ilerletilmesinin önemli olduğu vurgulanırken uygulamanın gizlilik, medeni haklar ve insan hakları gibi temel değerlerle uyumlu olması gerektiğinin altını çizildi.

Konuya dair basına açıklamalarda bulunan Beyaz Saray yetkilileri ise Çin dahil yabancı rakiplerin bu alandaki çalışmalarına işaret ederek ABD'nin yapay zekadan yararlanmada "başarısız olmasının" ülkeyi "stratejik bir sürpriz" riskiyle karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulundu.

Bu gelişmeler, yapay zekanın güvenlik ve savunma alanında kullanımına dair etik ve güvenlik tartışmalarını derinleştiriyor. AI Now Institute tarafından yayımlanan bir raporda, askeri amaçlarla kullanılan yapay zekanın kişisel veriler gibi hassas bilgileri işlemesinin ciddi riskler taşıdığına dikkat çekiliyor. Raporda, ulusal güvenlik için geliştirilen yapay zeka sistemlerinin, açık kaynak ya da ticari modellerden bağımsız ve izole şekilde geliştirilmesinin gerekliliği vurgulanıyor. Küresel rekabetin arttığı bu alanda, yapay zekanın güvenlik odaklı kullanımının etik ilkelere uygunluğunu sağlamak giderek daha kritik hale geliyor.