Bilim-kurgu belgeseli "Lid" Nekbe'nin yaşanmadığı alternatif gerçekliğe dikkati çekiyor

ABD'li film yapımcısı Sarah Ema Friedland ve Filistinli film yapımcısı Rami Younis, AA muhabirine, ortak yönetmenliğini üstlendikleri Lid filminin hikayesini ve Nekbe'nin yaşanmadığı bir geleceği tasvir etmenin neden önemli olduğunu anlattı.
İsrail'in Lod kenti olarak bilinen, bir zamanların gelişen Filistin şehri Lid'de Nekbe (Büyük Felaket) döneminde yaşananları konu alan bilim-kurgu belgeseli Lyd (Lid), alternatif bir gelecekte Nekbe'nin gerçekleşmediği ve Filistin'de her dinden insanın birlikte yaşadığı bir olasılığa dikkati çekiyor.

Belgeselin şimdiye kadar İngiltere, Kuveyt, BAE, Avustralya, ABD, Kanada, Kenya ve İtalya gibi birçok ülkede gösterime girdiğini belirten Friedland, filme başlama hikayesine dair şunları aktardı:

"Ben Amerikalı bir Yahudiyim ve bize Nekbe hakkında hiçbir şey öğretilmedi. Bu durum zihnimizden kasıtlı olarak silinmiş gibi. Bu yüzden 2015'te Nekbe sırasında Lid'de neler olduğunu anlatan bir makale okudum. Bu tamamen aklımı başımdan aldı ve tüm anlayışımı yeniden şekillendirdi. Uzun zamandır belgesel film yapımcısıyım ve düşündüm ki hikaye anlatma becerilerimi bu tarihe yönelik perspektifi genişletmek için kullanabilirim özellikle de kendi toplumum içinde. Bir arkadaşım beni aslen Lid'li olan Rami ile tanıştırdı, çok iyi anlaştık ve çalışmaya başladık." ifadeleriyle anlattı.