Daha güçlü aileler için "aile dostu şehir ekosistemi" önerisi

"Mekan tasavvurumuz, kainat için tabiatı, insan için fıtratı, toplum için maslahatı ve kişi için mahremiyeti muhafaza edebilmeyi başarmalı."

Türkiye'nin nüfus artış hızındaki problemi çözmek için aile kurumunun güçlendirilmesi gerektiği, bunun için ise ekonomik destek paketlerine ek olarak şehirlerin geniş aile hayatını kolaylaştıran bir tasavvurla inşa edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Enes Kala, AA muhabirine, Türkiye'deki demografik krizin şehirleşme ile ilişkisini değerlendirdi.

Kala, aile konusunun bir beka meselesi olarak görülmesi gerektiğini ve çarpık şehirleşmenin aile kurumuna zarar verdiğini belirterek, "Şehirlerin toplumun yaşama kültüründen, geleneksel alışkanlıklardan ve aile odağından uzak şekilde yapılandırılmaya çalışılması, kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyümesi, şehirlerin altyapılarının sonradan şehre dahil olanları kaldıramaması nedeniyle çarpık bir şehirleşme yaşadığımız, bunun da aile kurumunu derinden etkilediği söylenebilir." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'deki doğum oranlarının yıllardır düşüşte olması, evlilik oranlarının düşmesi, ortalama ilk evlilik yaşının yükselmesi ve boşanma oranlarının artmasının aile konusunun her geçen gün daha da önem kazanmasının nedenleri arasında yer aldığını dile getiren Kala, Türkiye'nin 2025'i "Aile Yılı" ilan etmesinin önemli olduğunu ve bu yılda aileye verilecek önemin sadece teşvik politikalarıyla geçiştirilmemesi gerektiğini vurguladı.