Filistin asıllı İngiliz akademisyen Tamimi: "Siyonizm eninde sonunda yenilgiye uğrayacak"

Londra merkezli Arapça yayın yapan El-Hivar televizyonunun Genel Yayın Yönetmeni ve sunucusu Azzam Tamimi, AA muhabirine, Nekbe'nin (Büyük Felaket) tanıklarından olan ailesinin yaşadıklarını, Filistinlilerin yurtlarından atılma sürecini ve 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmasını değerlendirdi.

Tamimi, 1955'te Filistin'in El Halil kentinde doğduğunu belirterek, "İsrail 1948'de kurulduğunda annem, ailesi ve kardeşleriyle birlikte Birüssebi'deki (Beerşeba) evlerinden sürülmüş ve El Halil'e, babamın doğduğu kente gitmişler. Annem ve babam orada tanışmış ve daha sonra evlenmiş. Yani ben de Nekbe'nin sonuçlarından biriyim." diye konuştu.

İsrail'in 1948'de bağımsızlığını ilan etmesiyle Filistinlilerin yurtlarından çıkarılması sürecinin Nekbe olarak adlandırıldığını kaydeden Tamimi, "Çoğu Filistinli, İsrail'in Filistin'in herhangi bir parçasında var olma hakkını tanımıyor." ifadesini kullandı.

Tamimi, sadece 8 yaşına kadar Filistin'de yaşayabildiğini aktararak, "Nekbe, tarihimizin bir parçası. Ailemin, bize anlattıklarına ve bu deneyimleri yazan insanların anılarından okuduklarımıza göre yaşananlar gerçek bir felaketti. Ben, kardeşlerim ve sanırım benim kuşağımdaki tüm Filistinliler, bir gün halkımıza yapılan yanlışların düzeltileceğini ve evimize döneceğimizi umarak büyüdük." şeklinde konuştu.